IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви задълбочават неравенството в САЩ

Те подхранват пазарните балони, които обогатяват заможните собственици на активи

10:59 | 13.10.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От една страна, аз съм съпричастна към това усещане. Спомням си, че веднъж интервюирах един трудов активист и съветник на Фед, който се оплака, че централните банкери винаги отнемат купата с пунша, точно когато обикновените хора пристигнат на партито. Звучи достоверно. При цени на акциите все още близо до рекордните върхове и след годишен ръст от 20% при жилищата в САЩ, не е чудно, че дребните инвеститори отчаяно искат своята част от пая. Повишението на доходите няма да ви купи къща.

И все пак рискът е най-голям, точно когато купата с пунша е напът да бъде издърпана. Притеснявам се от нарастването на спекулациите на дребно с приложения като трейдърската платформа Robinhood. Притеснявам се също, че инвеститорите с по-малко ликвидни активи са тези, които поемат някои от най-големите рискове. Помислете за скорошното проучване на Harris, което показа, че 15% от латиносите в САЩ и 25% от афроамериканците са закупили незаменяеми токени (вид дигитален актив – бел. прев.), в сравнение само с 8% от белите американци.

Това изглежда твърде много като феномена на продажбата на рискови ипотеки на собственици на жилища с ниски доходи преди кризата от 2008 г. Но кой може да обвинява хората, че искат да опитат от пунша, когато лихвените проценти по спестяванията са нулеви, а инфлацията е 5%?

Истинският проблем е, че оставихме за твърде късно нормализирането на паричната политика и създаването на по-балансирана икономика, която не се състои в яхането на балоните при активите. Изкривяванията в нашата система бяха подчертани неотдавна от скандали, свързани с търговия с акции, които принудиха двама членове на управителния съвет на Фед да се оттеглят.

Но простото етично прочистване във Федералния резерв или гарантирането, че не отслабваме банковата регулация (и двете са похвални цели), няма да върне американската икономика там, където трябва. Всички трябва да се откажем от идеята, че само ниските лихви ще създадат добри работни места и ръст на доходите. Трябва да намалим покупките на активи от Фед и да напредваме бавно, но сигурно с нормализирането на монетарната политика.

Мнозина ще се противопоставят на това, особено когато навлезем в потенциално дългата и студена зима, в която повишаването на цените на горивата ще удари тежко хората с ниски доходи. Но, както изтъква Петроу, много от тях вече плащат двуцифрени лихвени проценти по кредитните си карти. Малко увеличение на лихвата на Фед няма да бъде критичен фактор, казва тя, особено като се има предвид, че в САЩ тя се предава към потребителите чрез ипотечното рефинансиране, което се прави най-вече от тези с високи кредитни оценки.

Междувременно, малка, но положителна реална лихва би позволила на малките спестители да започнат да трупат спестявания. Това е достойна цел, независимо от политиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivan.r
преди 2 години
Всичко е така, печатането на пари е пладнежки обир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Статията е писана от жена, снимката е на Пеше-то + По статията работиха: Петър Нейков, редактор Виктория Тошкова >> Какво Пешо е писал? По-добре че нищо, що той такива истини не иска да казва :) Не е политкоректно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още