IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спазят ли България и Хърватия крайните си срокове за приемане на еврото?

Приемането на единната валута от Хърватия ще бъде първото разширяване на еврозоната след присъединяването на Литва през 2015 г.

16:19 | 04.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

„Вътрешните критици на решението на България да се присъедини към еврозоната се опасяват от появата на нови предизвикателства и дали икономиката ще може да се справи с външните сътресения, особено предвид ограничените бюджетни ресурси. Общата парична политика на Европейската централна банка обаче най -вероятно ще бъде приложена, което ще помогне на местната икономика да устои на такива външни сътресения“, добавя Михайлова.

Предстоят предизвикателства

„Икономическите ползи от приемането на еврото в Хърватия са многобройни, значителни и за разлика от разходите те са постоянни“, добавя Хърватската народна банка.

Кристиан Швайгер, професор в Катедрата по сравнителни европейски системи за управление в Техническия университет в Кемниц, Германия, твърди, че наистина предстоят разходи и предизвикателства за двете бъдещи членки на еврозоната.

„Хърватия се присъедини към механизма ERM II през юли 2020 г. Следователно ще трябва да покаже, че може да остане в механизма без девалвация на куната спрямо еврото поне до юли 2022 г.“, казва Швайгер пред Emerging Europe.

„Хърватия също така е над границата на брутния дълг от 60% спрямо своя БВП. През 2020 г. този показател се повиши до 88,7% и вероятно ще нарасне още през тази година, тъй като ефектите от пандемията засягат бюджета“, добавя той.

Швайгер се пита дали сроковете за присъединяване, предложени от двете държави, са реалистични.

„Въпреки че хърватското правителство е относително фиксирано върху крайния срок за влизане в еврозоната до 2023 г., при настоящите обстоятелства бих приел тази дата като твърде ранна. Хърватия е получила разрешение да печата евро, но това не означава непременно, че ще ѝ бъде позволено да се присъедини до крайния срок от 1 януари 2023 г., ако дефицитът ѝ се увеличи допълнително и ако тя не може да остане в рамките на ERM II“, посочва той.

Първо България?

Според Швайгер България е в по-добра позиция да изпълни поставения срок до 2024 г., тъй като нивото на брутния ѝ дълг спрямо БВП остава под 30%. Страната обаче се изправя пред други предизвикателства.

„Присъединяването все още може да бъде застрашено поради продължаващите проблеми на страната с корупцията в публичния сектор, административната неефективност и прането на пари“, допълва Швайгер.

Думите му отразяват думите на германския евродепутат Свен Гиголд, който наскоро е пътувал до България, за да оцени готовността на страната да се присъедини към еврозоната.

„Разбира се, България е повече от добре дошла да се присъедини към еврото, но първо трябва да се справи с проблемите си в областта на изпирането на пари и корупцията“, казва той и добавя, че „ЕС трябва да предотврати ситуация, в която държава членка се превръща в център на мащабно пране на пари, както се е случвало в миналото в Кипър или балтийските държави“.

Междувременно Швайгер добавя, че България и Хърватия не трябва да очакват някакво специално отношение, тъй като дните на снизходителност сред органите на ЕС отдавна са отминали.

„Разбира се, някои от основателите в еврозоната първоначално не са спазвали всички фискални правила, но се съмнявам, че настоящите страни от еврозоната, най-вече Германия, ще приемат нов член с прекомерен дефицит след системната криза в еврозоната отпреди 10 години“, допълва той.

„Моите общи очаквания са, че България ще се присъедини до сегашния си срок – 2024 г., но присъединяването на Хърватия може да се забави, ако общият ѝ дефицит остане висок“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още