IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи голям германски доставчик на ток прекратява доставки

Rheinische Elektrizitäts- und Gasversorgungsgesellschaft спира да обслужва стотици клиенти в части от Бремен и Хесен заради рекордно високите цени на енергията

20:04 | 08.10.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@xjono?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Jono</a>/&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/stecker?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: JonoUnsplash

Германската компания Rheinische Elektrizitäts- und Gasversorgungsgesellschaft изненадващо изпрати писма за прекратяване на доставките до стотици клиенти в части от Бремен и Хесен в петък. От 19 октомври доставките на електричество ще бъдат преустановени, се казва в писмото, цитирано от Handelsblatt.

Базираната в Кьолн компания, която повечето германци познават под марката ѝ Immergrün, вече реагира на масовото покачване на цените на едро през септември с временно повишаване на цените на дребно. В Бремен пък компанията е известна в с марката си Meisterstrom“

Доставчикът на електроенергия и газ не пояснява пред клиентите си причина за внезапното прекратяване и не е коментирала темата пред германската медия.

Пред Handelsblatt порталът за сравнение на цените Verivox потвърждава, че е бил информиран за прекратяването на дейността. Освен това Immergrün е поискала на 6 октомври сайтът да спре напълно посредничеството на неговите тарифи за електричество и газ. „Ние изпълнихме това искане директно, така че от 6 октомври 2021 г. вече не беше възможно да се сравняват тарифите на Immergrün чрез Verivox“, казва потребителският портал.

 

Нещо подобно се случи във Великобритания преди няколко седмици. Там доставчиците на енергия накараха сравнителните портали да ги отстранят, за да ограничат бизнеса с нови клиенти. Експертите предполагат, че компаниите искат да се предпазят поне малко от бързо нарастващите пазарни цени.

През септември цената на едро понякога бе над 200 евро на мегаватчас (MWh) електроенергия - най-високата стойност от десет години. Цената вече се е удвоила и в четвъртък вечерта бе  442,90 евро за MWh.

Цените на енергията в момента нарастват стремглаво в цяла Европа. Преди всичко световната икономика, която се разрасна много по-бързо след пандемията, предизвика високото търсене и насърчи цените

Докато големите доставчици често се хеджират срещу пикови цени с дългосрочни договори от една до две години, нискотарифните доставчиците на електроенергия като Immergrün имат огромен проблем. Те често купуват електричество на пазара в кратки срокове и сега трябва да плащат рекордни цени за него. Но могат да предадат по-високите цени на своите клиенти само в ограничена степен, тъй като в Германия има фиксирани по договор цени за потребителите.

Регионалните прекратявания на доставките обаче са много крайна стъпка, казва Холгер Шнайдевинд, правен експерт в потребителския център на Северен Рейн-Вестфалия в интервю за Handelsblatt. „Това е следващото ниво на ескалация", твърди експертът.

Дали Rheinische Elektrizitäts- und Gasversorgung предприема тази стъпка, за да спести пари, или защото наистина е загрижена за оцеляването си поради рекордните цени на електроенергията, не може да се каже. „Но потребителят не трябва да приема това прекратяване без съпротива“, предупреждава Шнайдевинд.

Защото докато доставчикът на електроенергия не може да докаже, че цените на едро го лишават от бизнес основата, от чисто правна гледна точка трябва да продължи да доставя електричество. "В случай на несъстоятелност, правната основа, разбира се, е друга". И ще видим такива през следващите месеци, смята Шнайдевинд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Абе зелков, *** им го обясни на тях - те не са като нас балами :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
искахте фосили и газ , ето ви ... отваряш енергийната борса в нова зеландия , 90% беземисионно производство на ток ... хммм ...$0,03 за киловатчас ... язовири и вятърни паркове ... бива , не е зле ... https://www1.electricityinfo.co.nz/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
нямаш ли проблем , създай си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още