IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън се провали с плана за по-високи данъци

Един-единствен сенатор от демократите осуетява този централен проект на президента на САЩ.

22:13 | 22.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън говори в Electric City Trolley Museum в Скрантън, Пенсилвания. &nbsp;<em>Снимка: Hannah Beier/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън говори в Electric City Trolley Museum в Скрантън, Пенсилвания.  Снимка: Hannah Beier/Bloomberg

Борбата за програмата и за данъците разкрива разцеплението в демократическата партия, от чиято сплотеност зависи и самият Байдън, ако иска да постигне нещо. Американският президент от месеци обявява пробив след пробив, който обаче постоянно трябва да отлага отново и отново.

Още през август Сенатът на САЩ, една от двете камари в Конгреса на САЩ, прие пакет за инвестиции в инфраструктурата за 1,2 трлн. долара. Това се случи със силна подкрепа от републиканската опозиция. Но пакетът заседна в Камарата на представителите, втората камара на Конгреса, защото левият лагер на демократите ще одобри инфраструктурния пакет само ако в същото време Конгресът приеме много по-скъпия бюджетен пакет за социални въпроси и климатични политики.

Битките в крилата на партията на на Байдън блокират напредъка, многократно гласуванията в Конгреса трябваше да бъдат отлагани. И понеже демократите държат точно половината от местата в сточленния Сенат, Байдън не може да си позволи нито едно несъгласие. Двама видни противници на реформата за трилионите долари са центристите Джо Манчин, сенатор от Западна Вирджиния, и Кирстен Синема, сенатор от Аризона.

По-специално Манчин е против радикалното преминаване към зелени енергии; неговият роден щат е един от най-големите доставчици на въглища в страната. Той също така предупреждава за вълна от инфлация, ако САЩ инвестират още повече трилиони наведнъж.

Синема, от друга страна, се противопоставя на данъчните планове. Ето защо обратът в плановете за корпоративните данъци може да се разглежда като отстъпка за 45-годишната Синема. „Аз съм президент на Съединените щати, но имаме 50 демократи в Сената“, каза Байдън по CNN. „Всеки от тях е президент. Всеки един. Така че трябва да изясним какво стои на пътя на споразумението“. 

Кирстен Синема. Снимка: Mandel Ngan/AFP/Bloomberg

Синема наскоро беше силно критикувана от левия лагер, също и защото сенаторът почти никога не се изказва публично. „Със Синема винаги става дума за игра на отгатване“, обвини я депутатката от Тексас Вероника Ескобар. „Всички трябва да играем в един отбор. А това означава прозрачност, комуникация и сътрудничество. Не знам какви червени линии чертае Синема. Просто знам, че тя има невероятна мощ“. 

Доверието към Байдън е подкопано

При отменения план за корпоративните данъци става дума не само за трезва игра на числа, но и за доверието към Байдън. Изглежда, че много малко е останало от първоначалната му визия за справедливо общество и устойчив растеж. Той искаше да насърчи най-високите инвестиции на всички времена в грижи за деца, грижи за възрастни хора, здравеопазване, достъпни жилища и опазване на климата.

Разбира се, няколкото трилиона в инфраструктурата, социалните въпроси и опазването на климата все още биха били значителни инвестиции. Но много неща бяха изхвърлени от плановете – с надпис с дребен шрифт: например средствата за детски надбавки и отпуск по майчинство са намалени, а централният проход за преминаване към възобновяема енергия е изтрит.

Въпреки мнозинството на демократите Байдън управлява в изключително напрегната политическа среда. Корпоративните групи и републиканците се мобилизират срещу увеличаването на данъците в подготовка за важните междинни избори през следващата година. През есента на 2022 г. балансът на силите в Конгреса ще бъде преразпределен. Лобистката организация Americans for Prosperity, подкрепяна от консервативния милиардер Чарлз Кох, похарчи рекордни суми това лято, за да предотврати плановете на демократите на Капитолийския хълм. Засега изглежда, че планът му е успял. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
elinelinov
преди 2 години
За " Спящият Джо е лоша сделка " .Защото Джо това което обеща изпълнява стига Господ да го остави на тоя свят. Разбира се ! и там имат нужда от него. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ъхъ , дип че е бащицата байдън ... без него пропаднА светът .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Има надежда все още за Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
scott
преди 2 години
жива да не бях! *** то, се едно, агент николай ти гласува срещу лестрацията при кабинета на костов....как ги допускате тез работи, другари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Байдън се провали с плана за по-високи данъци >> Но ще преуспее в краденето, сиреч печатането на зелена макулатура!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още