IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на работна ръка в САЩ може да върне стагфлацията

Америка не може да постигне силен икономически растеж без значително увеличение на работната сила

18:30 | 05.11.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Вносните продукти креят извън пристанищата, чакайки да бъдат разтоварени, защото няма достатъчно докери и шофьори на камиони. Недостигът на микрочипове ограничава производството на автомобили и много други продукти. Производителите трябва да намалят смените и да ограничат производството поради недостиг на работници и смущения във веригата за доставки. Повишението на потребителския и производствения ценови индекси отчита нива, невиждани от десетилетия. 

Реално описвам ключовите елементи за нова стагфлация. Колкото и да е тревожна перспективата за продължителна по-висока инфлация, аз съм най-загрижен за дългосрочния недостиг на работници в цялата икономика. Това е недостиг, причинен от пренебрегването на нискоквалифицираната работа, слабата раждаемост, пенсионирането на бейби бумърите (следвоенното поколение - бел. прев.), нарастващата социална държава, която плаща обезщетения и по този начин насърчава хората да не работят, и счупената имиграционна система.

Повечето политическа реторика относно заетостта продължава да се фокусира върху „създаването“ на добре платени работни места. Но когато 10 милиона работни места остават незаети и 51% от собствениците на малък бизнес казват, че не могат да попълнят отворените позиции, публичната политика трябва да се съсредоточи върху разширяването на работната сила и запълването на работните места.

Както Бюджетната служба на Конгреса (CBO) посочи при прогнозирането на 1,8% среден потенциален реален растеж между 2021 и 2031 г., икономическият ръст има два компонента: повишаване на производителността и увеличаване предлагането на работна ръка. Прогнозата на CBO за растеж от 1,83% включваше 1,48% годишен ръст на производителността и 0,35% годишен ръст на потенциалната работна сила, което изисква средно 588 400 допълнителни работници годишно.

Но годишен ръст от 1,83% е слаб. Използвайки този опростен модел на растеж, постигането на ръст от 3% ще изисква увеличение на работната сила с 1,5%, или с 2,6 милиона работници годишно. Тъй като бейби бумърите се пенсионират, а демократите създават повече социални програми, които ще позволят на хората да не работят, откъде ще вземем тези работници?

Моето предложение е да спрем да въвеждаме нови обезщетения, да ревизираме настоящите, да намалим дефицитните разходи, да спрем да увеличаваме националния дълг, да обезопасим границата си и да поправим имиграционната система, за да позволим на достатъчно работници да осигурят ръста в работната сила без да се потискат заплатите. За съжаление, това не са предложенията на сегашната администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Нисък растеж съчетан с висока инфлация.Точно за това говори сенаторът.Че недостигът на работна ръка ще забави растежът и в същото време ще даде тласък на инфлацията.Стагфлация.Нищо глупаво няма в материала, съвсем точно са посочени причините , които не са изобщо валидни само за щатите ,напълно валидни са дори и за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Jay Gould
преди 2 години
От 2-3 дни не бях чел по-голяма глупост и по-голям проблясък на икономическата мисъл на журналистите :)) Алоо, вземете прочетете, какво точно е стагфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Ми да поканят мексиканците и другите бедни работници. Южна Америка е пълна с работна сила без работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Всеки ден идват орди мигранти от Мексико. Да ги впрягат да бачкат, щом *** не искат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
глупости... на търкалета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още