IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата сделка на Русия с Китай един ден може да се обърне срещу нея

Прекалената зависимост от Пекин в дългосрочен план носи стратегически рискове за Москва

09:23 | 21.11.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сонда в Чаяндинското находище. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Сонда в Чаяндинското находище. Снимка: Bloomberg

За разлика от съществуващия газопровод „Силата на Сибир“, който беше договорен от Путин и китайския президент Си Дзинпин през 2014 г. и стартира през 2019 г., новият китайско-руски проект може да представлява реална заплаха за ЕС.

Оригиналният тръбопровод „Силата на Сибир” изпомпва газ от две находища в Източен Сибир - Ковикта и Чаянда - за които Китай е единственият пазар. Изграждането на 3000-километров тръбопровод през тайгата с годишен капацитет от 38 милиарда кубически метра не осигури на Газпром реален лост за влияние над Европа.

Но това осигури на Кремъл допълнителен източник на приходи. То също така значително обогати двама подизпълнители на Газпром, собственост на Генадий Тимченко и Аркадий Ротенберг. Двамата са дългогодишни приятели на Путин и са под американски санкции от 2014 г.

„Силата на Сибир 2” обаче ще използва същите газови находища на полуостров Ямал, които са ресурсната база на Газпром за европейските му договори. С максимален годишен обем от 50 милиарда кубически метра - сравним с проекта за газопровод „Северен поток 2“, който минава под Балтийско море - новият тръбопровод до Китай ще предостави на Русия възможност за истинско диверсифициране на газовите си потоци, поставяйки Газпром в още по-силна позиция при договарянето с Европа.

Но този подход в дългосрочен план неизбежно ще има непредвидени отрицателни страни за самата Русия. Ако Москва наблегне на изграждането на повече тръбопроводи до Китай като противотежест на зависимостта си от износа на енергия за Европа, след десетилетие може да открие, че е силно зависима от единствен азиатски потребител от другия край на газопровода.

Китай диверсифицира източниците си за внос на въглеводороди и ще може да използва достъпа до пазара си, за да извлече търговски и политически отстъпки, точно както прави вече с Австралия и други страни.

Ако един ден, например, Пекин поиска Русия да спре да въоръжава Индия и Виетнам, как Москва ще откаже, ако китайският пазар е основният източник на приходи, които пълнят хазната на Кремъл?

Вероятно руското ръководство е наясно с този риск. Но дългосрочното мислене в Москва изглежда недостига - точно както газа в Европа в момента.

Тези руски политици, които изразяват тревога, вероятно ще загубят вътрешните битки в коридорите на властта. Победителите ще бъдат хората, чиято основна цел е да изградят газопровод през половин Евразия на завишена цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Iblis
преди 2 години
Не с професията, а с работата ;) Друг въпрос е какво е да си истински журналист ?!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Iblis
преди 2 години
Не с професията, а с работата ;) Друг въпрос е какво е да си истински журналист ?!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
elinelinov
преди 2 години
На чужд гроб не проливай "крокодилски сълзи ". Твоите " задокиански господари " така мислят и ти естествено ще мислиш като тях иначе ще се простиш с професията си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Хахахха - то се видя на кого не достига дългосрочно мислене !!! Във всеки случай - не и на Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
terziеv
преди 2 години
Какво притеснение, каква грижа за Русия. Просълзихте ме. Гиди рубладжийчета. Така се започва, а накрая даже и 3-ти март ще почнете да празнувате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
А бе Петърчо ,а не бери толкова грижа за Газпром и Русия ,а се съредоточи върху вероятността парното да скокне с над 30% януари Което не никаква ,ама никаква вероятност, а чиста реалност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още