IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната данъчна сделка няма да затвори вратичките за избягване на данъци

Според анализ на експерти мултинационалните компании ще могат да намаляват данъчните си сметки чрез вътрешни сделки с интелектуална собственост

08:42 | 11.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Там, където няма счетоводна последователност, има поле за игри“, казва Никълъс Гарднър, данъчен партньор в адвокатска кантора Ashurst в Лондон.

Очаква се новите правила да бъдат финализирани следващата година. В повечето държави те ще изискват одобрение от страна на законодателния им орган.

Малта е друга страна, която позволява на мултинационалните компании да минимизират данъците чрез вътрешнофирмени продажби на интелектуална собственост. Министерството на финансите на Малта не е отговорило на искането за коментар относно данъчните облекчения, свързани с интелектуалната собственост.

Международният натиск принуди Ирландия през последните години да премахне една от най-известните вратички в корпоративния данък в света. В отговор компаниите все повече натрупват данъчни облекчения, известни като капиталови надбавки, чрез вътрешногрупови продажби на интелектуална собственост, според данъчни консултанти, икономисти и фирмени документи.

От 2015 г. насам мултинационалните компании са преместили интелектуална собственост за стотици милиарди евро в Ирландия, казват икономисти. Това доведе до огромни годишни данъчни облекчения за чуждестранни компании, свързани с т.нар. нематериални активи – повече от 45 милиарда евро през 2019 г. спрямо под 2,7 милиарда евро през 2014 г., според данни на данъчните власти на Ирландия. Данните обаче не показват каква част от тези удръжки са свързани със сделки с интелектуална собственост в рамките на корпорацията.

„На практика всяка мултинационална компания е премествала интелектуална собственост“, казва Кристофър Сибли, старши статистик в Централната статистическа служба на Ирландия.

Печалбите, които са защитени от данъци от базирани в САЩ компании, обикновено идват от продажби за Европа, Азия и Африка, според данъчни специалисти и корпоративни документи. Министерството на финансите на САЩ губи, защото продаваните продукти и услуги се основават на проведени изследвания и инвестиции, направени в Страната на неограничените възможности, казват специалистите.

Министерството на финансите на САЩ отказва да коментира дали американските компании ще продължат да се възползват от съществуващите данъчни стратегии, или ще се възползват от бъдещи.

Adobe отчита по-голямата част от продажбите си на клиенти извън САЩ чрез ирландско дъщерно дружество, базирано в четириетажен блок в офис парк край Дъблин, според корпоративни документи.

През 2020 г. Adobe Systems Software Ireland Ltd е закупило интелектуална собственост от друго дъщерно дружество, което е едновременно регистрирано в Ирландия и на Бермудските острови, за данъчни цели. Adobe Systems Software Ireland отчита разход от 11 милиарда долара, който може да се използва за компенсиране на данъци върху печалбата за период от около осем години, тъй като това е актив, който се обезценява с течение на времето, според счетоводни документи на дружеството.

От Adobe са платили 197 милиона долара данък върху 3,1 милиарда долара отчетена печалба в Ирландия през 2020 г. и продажби от 5,6 милиарда долара, според отчетите на основното ирландско подразделение на компанията. Това се равнява на ефективна данъчна ставка от около половината от сегашната законово установена ставка на корпоративния данък в Ирландия от 12,5% благодарение на въздействието на сделката за интелектуалната собственост.

Други американски компании, които са натрупали данъчни облекчения за милиарди долари от продажби на интелектуална собственост на филиали през последните три години, включват производителя на полупроводници Analog Devices Inc, производителя на медицински устройства Stryker и софтуерната група Cadence Design Systems Inc, показват публично достъпни документи за ирландските им филиали.

Analog Devices и Stryker казват пред агенцията, че се придържат към данъчните правила и разпоредби, но отказват да отговарят на въпроси за техните специфични данъчни договорености. Cadence като цяло отказва коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още