IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кешът е цар в несигурни времена

Инвеститорите трябва да играят на сигурно в условията на война и инфлация

10:52 | 29.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако затегнат парите твърде много с няколко покачвания на лихвите и известно намаляване на балансите си, те ще увеличат шансовете за рецесия, засилвайки удара върху доходите.

Изглежда по-вероятно те да отслабят нарастващата си „ястребова“ позиция въпреки по-нататъшното нарастване на инфлацията, тъй като се стремят да изпълнят мандатите си за насърчаване на заетостта и растежа, както и да контролират покачването на цените.

Това е лош фон за инвеститорите. Като цяло пазарите ще бъдат по-надолу, колкото по-дълго продължава войната. Ще продължи да има много волатилни движения в цените на всичко - от петрола до отбранителните акциите, докато новините се въртят около перспективите за примирие или мир и докато търговците започват да подбират надеждни доставчици на енергия, важни метали и хранителни продукти.

Отговорът на Запада ще навреди на руската икономика. Русия ще погледне към Азия и особено Китай, за да замени загубения достъп до пазарите поради западните санкции.

Светът ще види ускорено оттегляне от глобализацията, като повече страни и регионални блокове ще потърсят вътрешни или приятелски доставчици на енергия, други суровини и важни технологии.

Правителствата вероятно ще харчат повече за енергийни промени, разширяване на военните си сили и смекчаване на ефекта от инфлацията. Част от това ще бъде финансирано от допълнителни заеми, а друга - от увеличение на данъците. Вероятно ще има и повече контрол върху цените, участие на държавата в бизнеса и регулации, в опит да се укротят развилнелите се пазари.

Енергията ще остане централен фокус на световната загриженост. Това десетилетие винаги се е очертавало да бъде десетилетие на голяма зависимост от изкопаемите горива, като основните развиващи се икономики разширяват употребата им, докато развитите страни отделят време да заменят битовите системи за отопление на газ, бензиновите и дизелови превозни средства, както и индустрията, работеща с газ, с възобновяема електроенергия.

Ще има подновени усилия за ускоряване на електрическата революция, но извеждането на Русия от доставките на петрол, газ и въглища за Запада ще предизвика напрежение.

С течение на времето отново ще се появят нов модел на търговия с енергия и по-реалистични цени, което ще помогне за успокояване на пазарите на акции.

Стремежът към нетна нула се нуждае от повече начини за съхраняване на енергия от възобновяеми източници, за да се справи с дните, когато вятърът не духа. Ще бъде използвана някаква комбинация от водород, средства за съхранение, големи батерии и други методи, за да стане възможно това.

Германия ще трябва да преосмисли отношението си към ядрената енергия и да ускори загърбването на руския газ. САЩ ще се възползват от самодостатъчността си в областта на газа и нейните значително по-ниски вътрешни цени.

Ще продължа да поддържам кеша и индексираните облигации в портфейла, докато не видим как централните банки реагират на двойния проблем на забавянето на растежа и високата инфлация, и докато войната продължава да нанася толкова много щети и на толкова много хора. Трудният баланс, който централните банки трябва да постигнат, току-що стана още по-труден. Колкото по-скоро приключи войната, толкова по-добре за участниците в нея и за пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още