IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки трябва да помислят хубаво, преди да натиснат здраво спирачката

Войната в Украйна предизвика нов негативен шок в предлагането в допълнение към съществуващия

08:34 | 22.04.22 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нападението на Владимир Путин срещу Украйна заглуши миналогодишния глобален инфлационен дебат по оста преходна-постоянна. Икономическите последици от войната ще бъдат огромни навсякъде и поведението на инфлацията ще отразява тези последици, но и ще покаже кой е бил прав преди това, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Спорът обаче все още е важен. Там където централните банки адресираха въпроса преди войната, ще има последици за това дали те трябва да мислят за справяне с ефектите днес, ако искат да бъдат последователни.

Припомнете си, че ускорената инфлация през 2021 г. възникна от свързани с Covid смущения в глобалните вериги за доставки, което доведе до относителен недостиг на производствени компоненти и суровини. Може да има разумни разногласия относно това дали да се затегне паричната политика на фона на негативния шок в предлагането, когато инфлация настъпва, тъй като производственият потенциал на икономиката е бил увреден. Една централна банка може да прецени, че този тип инфлация трябва да бъде игнорирана, ако шокът в предлагането включва временна корекция на относителните цени, след което нивото на цените се стабилизира от само себе си.

Миналата година обаче тази страна на спора загуби позиции в големите централни банки. Федералният резерв, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) направиха ясни ястребови завои. Приемайки тази позиция тогава, те се скриха в ъгъла.

Войната срещу Украйна донесе нов негативен шок в предлагането в допълнение към стария, добавяйки както към забавянето на растежа, така и към натиска за повишаване на цените. Ястребовите сигнали в отговор на първия шок логично бяха накарали централните банкери да наблегнат на затягането, когато вторият влоши нещата.

Монетарните власти навсякъде обещават, че техните решения ще бъдат „зависими от данните“, но от значение е как интерпретират входящите данни. Досега големите централни банки избягваха възможността да използват шока от инвазията на Путин, за да преразгледат възгледа си за икономиката.

Как трябва да направят това? Първо, като обяснят по-добре мисленето си за негативните шокове в предлагането. Наистина ли се ангажират да затягат повече и по-бързо, докато шоковете, които удрят домакинствата и бизнеса, се влошават?

Второ, централните банки трябва да изяснят как според тях функционира тяхната парична политика. Предполага се, че целта на намаляването на монетарните стимули е да се отслаби вятърът в платната на търсенето в икономиката, така че да се балансира със снижения капацитет на предлагането. Това вече беше трудно да се оправдае, като се има предвид, че номиналното харчене едва се беше върнало към тенденциите отпреди пандемията в САЩ и по-ниско в еврозоната и Обединеното кралство – това едва ли е „прекомерно“ търсене.

Последна актуализация: 23:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
corner
преди 2 години
Всяка година от РФ изтичат стотици милиарди - руски туристи , имоти във всички европейски страни, бягство на ценни кадри , износ на капитали от чужди компании като ккола ............................РФ се нуждае от тежки санкции , както и гражданите и извън пределите на страната , за да спре изтичането на капитали , както и да започне връщането им обратно , докато все още пазарите не са се сринали и обезценили активите . Затова русофобството , както и атаките срущу руската култура и душевност са спешно необходими . Но Европа колебае със санкциите . Национализация на имотите на граждани от неприятелски страни не свърши работа . Затова се опасявам , че и други страни ще бъдат нападнати , ако не се въведат незабавни истински санкции за подпомагане на икономиката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
corner
преди 2 години
Всички кризи са изкуствени , или породени от безнаказана алчност . Не само екологичните , или ресурсните - такава беше и пандемичната , да не говорим за дълговите . Там където има волята те да се случват , едва ли ще се намери път към рационални решения .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Създава се нов световен ред на силни, независими държави....'' Ако искахте БЪЛГАРИЯ да е СИЛНА И НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА, щяхте да скачате от радост заради факта на находището на газов хидрат в БЪЛГАРСКАТА акватория, но случаят не е такъв- нонстоп пропагандирате как ако България не купува руски природен газ, то икономиката ни умира. Само по това човек може да познае дали насреща му стои човек, който поставя България НАД русия и сащ, или има насреща си човек, който иска русия да е НАД БЪЛГАРИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Съзнанието ми и икономическите знания на мен и на съпруга ми гарантират на семейството ми относителна икономическа стабилност по време на протичане на тези насложили се кризи, така, че- то е напълно полезно за развиване на икономическия просперитет на семейството ми, а това е нещо добро за него. Не сме нито гладни, нито жадни, нито голи, нито боси- и всичко това е следствие на '' сляпото ни съзнание''....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 2 години
Очите са безполезни, когато съзнанието е сляпо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...Кризите се създават, защото ЕС е постоянно неведен на САЩисаните...'' Невярно твърдение- РУСИЯ НАПАДНА УКРАЙНА, А НЕ САЩ. Да не би сащ да са създали кризата с доставката на определени компоненти за напр. компютрите, а - или тази криза е вследствие на ковид пандемията, която е световна, но която не се признава за съществуваща от антиваксърите- същите, които сега подкрепят и руската война в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''... с глобализацията е свършено още от началото на мерките срещу ковид...''Нищо подобно- глобализацията се ускори вследствие на цифровата икономика на ЕС специално в сферата на бизнес услугите. Един бг. гражданин, който физически се намира в България, може да работи 100 процента ремуут и да изнася бизнес услугата си в друга държава от ЕС, без да се релокира, без да се налага физически да пресича ен брой държавни граници, този човек се осигурява в България и тук харчи парите, които получава като дължимо възнаграждение за предоставената от него бизнес услуга. Освен това- той плаща ДАНЪЦИ В БЪЛГАРИЯ, а не в чуждата държава при възможна релокация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
andy
преди 2 години
Кризите се създават, защото ЕС е постоянно неведен на САЩисаните, които прокалват империалистическите си цели тук. Но народите започват да се събуждат - Унгария, Франция(вероятно), БЪЛГАРИЯ. Бавно, но статуквото се променя. Създава се нов световен ред на силни, независими държави. Вие, привържениците на старото статуквото опитвате да го отречете, но историята се движи по-бързо от всякога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Ivan N.
преди 2 години
Сори, но трябваше да тествам възможността да коментирам, защото вчера имах бан. :)Инфлацията винаги, ама винаги (единствено и само) бива породена от печатането на пари, тоест от увеличаването на паричното предлагане. Не съм го казал, а многоуважаемият господин Фридман. Нека да погледнем фактите сега:- с глобализацията е свършено още от началото на мерките срещу ковид, а след тази война съвсем - вече всички фирми преправят веригите за доставки- знаеше се, че инфлация ще има още откакто САЩ обявиха първия пакет мерки за 2 трлн. долара- тази война избухва в правилния за всички банкери и политици момент, даже някак си твърде удобен, ако питате мен, а именно тъкмо когато пандемията стана ендемична и паднаха мерките срещу ковид- централните банкери, даже да предположим, че са с добри намерения, винаги се борят с политиците за това каква фискална/монетарна политика да приложат. Политиците искат щастливи избиратели, било тои с цената на мизерия след края на техния мандат.- миналата седмица обявиха нов план "Маршал", който дефакто има зс цел вдигането на Украйна на крака - много пари за инфраструктура и огромен пазар за целия Свят, защото всички тия пари в момента се борят за малък брой блага, а в този случай това ще се промени и производство ще има, демек и инфлацията ще се стопи в идните 5-6 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Също така, кризите не са следствие на санкциите, някои от тях съществуваха преи началото на руската война в Украйна. Аз пиша за наслагването на кризите специално в България. Санкциите имат своите икономически последици и за двете страни, но агресивната руска война в Украйна трябва да бъде икономически блокирана- затова са и санкциите. България ИМА алтернатива на руския газ- това е находището на газови хидрати в нашата акватория, което се изчислява на 407 години БВП на България. Не познавам българин/ българка, които при наличие на такова находище, биха искали да продължаваме да сме зависими от руския газ и нефт, при положение, че разработването на промишления добив от това находище би донесло на България 100 процента енергийна независимост и нула процента вредни емисии- т.е. вписва се идеално в Зелената сделка на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още