IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки трябва да помислят хубаво, преди да натиснат здраво спирачката

Войната в Украйна предизвика нов негативен шок в предлагането в допълнение към съществуващия

08:34 | 22.04.22 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Наистина ли централните банкери смятат, че най-тежката война в Европа в нашите животи, в която агресорът е най-важният износител на суровини в региона, налага по-силно натискане на спирачката върху растежа на собствените им икономики?

Трето, те трябва да се изправят директно срещу новия характер на тези шокове в предлагането. Пандемичните блокади предизвикаха безпрецедентно секторно преразпределение в САЩ. Разходите за дълготрайни стоки все още са с около 25% над тенденцията преди пандемията; при нетрайните стоки увеличението е с около 10%. Разходите за услуги съответно остават по-ниски.

Пандемията може и да не предизвика драматично преразпределение на разходите в Европа, но войната срещу Украйна може.

Перспективата за рязък спад в доставките на изкопаеми горива от Русия - въглищното ембарго вече е насрочено, като има голям натиск петролът и газът да го последват - в крайна сметка ще предизвика значително изместване от производство и потребление, които използват такива ресурси интензивно.

Такива нужди от (вероятно постоянно) преразпределение усложняват стандартните аргументи за това как паричната политика трябва да третира инфлационния шок в предлагането. Неотдавнашно изследване на Вероника Гериери, Гуидо Лоренцони, Лудвиг Щрауб и Иван Вернинг показва, че ако поддържането на ниски лихвени проценти прави преразпределението на ресурсите по-лесно, оптималната позиция за централната банка е по-свободна, отколкото би била иначе. Така, ако е ясно, че трудът и капиталът трябва да се пренасочат от един сектор към друг - и колкото по-бързо, толкова по-добре - как може да е правилно да се затяга монетарната политика, правейки инвестициите в нови мощности едновременно по-скъпи и по-малко привлекателни, тъй като растежът на търсенето се забавя?

Един прост отговор би бил, че това не е грижа на централните банки, отговорни само за контролирането на инфлацията. Но това би било погрешно – и не само защото централните банки имат повече задачи от тази. Тъй като недостатъчното преразпределение означава по-нисък производствен потенциал в бъдеще, отколкото би могъл да има иначе, това също означава, че прекомерната борба срещу инфлацията днес или ще повиши инфлацията в бъдеще, или ще увеличи разходите за поддържането й ниска.

Може да се каже и по-просто какво представляват тези въпроси заедно. Днес пандемия, война и климатична криза изискват огромни структурни промени, които сами по себе си могат да увеличат максимално потенциалната производителност и да сведат до минимум дългосрочния инфлационен натиск. В такава ситуация как може да е правилно централните банки да забавят растежа на инвестициите и работните места, а с тях и необходимите преразпределения?

Докато централните банкери не могат да отговорят убедително на този въпрос, те трябва да имат по-малко желание да затягат политиката си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 1
corner
преди 2 години
Вирусът наяжда всичко , без да мисли за после - така както светът затри хляба на поколенията . Ние използваме същата технология , и сме я приложили . Затова и краят ни ще е същия . Вирусен разпад !.............. А семестриалният изпит не е достатъчен , ако не завършва с държавен , и тн. , докато не стигнеш до заключението , че съвсем не ги познаваш .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''....Достатъчно е да знаеш , че вирусът се задържа в слабите организми - може лично да не го познаваш . .'' Хахахаха;0 Друга лакърдийка ще напишеш ли- защото предходното ми образование е висше медицинско и по микробиология имам отл.6.00 на семестриалният изпит;-0 Що се отнася до сметките- някои ще сте неплатежоспособни, а на други няма да ни пука, защото назад във времето сме си направили икономическият анализ и сме предприели правилното пазарно поведение от 3 години насам...А уж пишеш в икономически и финансов сайт, но ти лично не си си направил същия този ИКОНОМИЧЕСКИ анализ още преди 3 години;0 Дерзай, но да знаеш- командно-административната икономика НЯМА да се върне в България;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Руското министерство на отбраната обяви, че е готово за хуманитарно примирие в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол - последната крепост на украинските сили в стратегическия пристанищен град, ако войниците на Киев се предадат, съобщава БГНЕС....'' Хахахаха;0 Друга лакърдийка ще напишеш ли- защото предходното ми образование е висше медицинско и по микробиология имам отл.6.00 на семестриалният изпит;-0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
corner
преди 2 години
Достатъчно е да знаеш , че вирусът се задържа в слабите организми - може лично да не го познаваш . Но като платим една дузина сметки по линия на всяка криза поотделно , няма да сме атрактивни клиенти нито на енергийния , нито на друг пазар , защото ще сме неплатежоспособни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Алооо- ти наясно ли си какво е ВИРУС, или казваш- все още не си завършил 9 клас на средното общообразователно училище в България и не си учил нищо за вирусите като вид микроорганизми;0 Продължавай така и си въобразявай, че щом мерките са отпуснати- е налице край на пандемията;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...45 под влиянието на СССР бяхме станали една от най-силните икономики в Европа....'' Това беше комунистическа опорна точка за вътрешна употреба... Прочети повече за трите фалита на комунизма в България от учебниците, не от опорните комунистически точки. За съжаление, дори 1вите ни компютри бяха крадени- от цв, бориславова като млад двоен българскоамерикански агент... Както и да е- намери си УЧЕБНИЦИТЕ, в които са описани всички тези процеси, а не лъжливите твърдения на дядковците, които жалят за младостта си, преминала през соца и за които соца е цветя и рози, просто защото са били млади, работоспособни и здрави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Още нещо - след десетоноемврийския преврат пак останаха да управляват кадрите на БКП и ДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
melon
преди 2 години
дом мизерия- соцмизерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Това са митове. Че и режим на тока имаше по едно време, както и вездесъща до мизерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 2 години
Само 2 факта - 1. 45 под влиянието на СССР бяхме станали една от най-силните икономики в Европа. Произвеждахме почти всичко. Хранехме себи си и половин СССР. Имахме викоко образовано население. 2. 32 години под всиянието на САЩ и ЕС сме най-бедната страна в този комунистически съюз. Населението ни деградира с бързи темпове. Образованието - трагедия. Мечтата на младите хора е да отидат да слугуват на чужденците но света. (Аз съм работил 9 години като инженер в чужбина и зная какво е.) Правителствата са напълно зависими от тези 2 структури и просто изпълняват тяхните нареждания. От 50% родно производство на храни през 2006, сега е паднало на 20%. Затворихме си 2/3 от Козлодуй. Плащаме 3 пъти по скъп ток на АМЕРИКАНСКИЯ ТЕЦ Марица Изток 2. Изнасят златото ни за 1.5% концесия. На терипотията на страната има 4 бази на САЩ, които за им дадени НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. Унищожихме армията и нарязахме въоръжението си(танкове, ракети) за да станем членове(по-скоро това под членовете сме) на НАТО. Пратихме 2 милиарда лева за самолети, които никога няма да получим, а продажните дупетати се гласят да подарят още 3 милиарда за същото. Множество провалени проекти като Белени и газопроводи. А ти цивриш за някакъв газов хидрат. То не е само да го имаш, но е важно и дали е рантабилен добива му. На шистовия нефт границата на рентабилност е около 60$. Втечненият газ е 2-3 по-скъп от газообразния. Трябва и инфраструктура за доставка. То и слънцето и вятъра са безплатни, но оборудването за получаване на енергия от тях са безбожно скъпи и нерентабилни. От сега нататък се гответе за постоянни високи цени и недостиг на енергоресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още