IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тежката битка на Великобритания с икономическата болка

Страната е изправена пред най-сложните предизвикателства относно политиките от всички богати държави

16:47 | 07.07.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Едно от основните предимства на Обединеното кралство винаги е било неговата търговска география - между Северна Америка и континентална Европа. Но в момента Великобритания получава най-лошото и от двата свята, пише Financial Times в редакционен коментар.

Както Андрю Бейли, управител на Английската централна банка (АЦБ), предупреди наскоро, икономиката на Обединеното кралство „отслабва доста по-рано и повече от другите“. Страната ще се сблъска с „по-нататъшно ускоряване“ на инфлацията по-късно тази година – и проблемът с цените ще е „по-устойчив“.

Подобно на САЩ Великобритания имаше силен отскок след Covid. Но две години на натрупано търсене и променени вкусове бяха отприщени върху икономика, която се оказа неспособна да ги задоволи. Това подхрани бърз растеж, но несъответствието между търсене и предлагане генерира инфлационна топлина.

От Европа Обединеното кралство привнесе изложеност към особено неприятен енергиен ценови шок, до голяма степен причинен от войната на Русия в Украйна. Инфлацията на потребителските цени се ускори с 9,1% на годишна база през май. Голяма част от това се дължи на скока на разходите на домакинствата и транспорта - или, казано по друг начин: газ, електричество и бензин. Но високата инфлация в Обединеното кралство обхвана повечето стоки и услуги. АЦБ смята, че инфлацията вече се е вкоренила в корпоративната психология.

Има и някои специфично британски феномени: системата за енергийно регулиране - която включва тавани на потребителските тарифи - означава, че пълното въздействие на повишаването на цените на енергията все още не се усеща от домакинствата. Тази система ще инжектира допълнителна доза увеличения на цените през октомври, удължавайки периода на инфлационен натиск.

Обединеното кралство също така страда от особен натиск върху работната сила. Още около 380 хил. човека в трудоспособна възраст над 25 години напуснаха пазара на труда след пандемията – и много от тях трудно ще бъдат върнати. По-голямата част от нетния ръст идва от хора над 50 години, които напускат пазара на труда: те може да вярват, че са излезли за последен път. 

Това в ограничена степен се отнася и за Brexit. Въпреки че работниците от държави извън ЕС продължават да пристигат в големи количества, Brexit намали способността за бързо привличане на работници от чужбина. Влошаването на търговската позиция на Великобритания продължава да натежава върху растежа. Слабостта на паунда направи скорошните ценови шокове по-болезнени. Британската валута е загубила повече от 10 процента от стойността си спрямо щатския долар тази година.

Елегантно решение на ситуацията няма. Обединеното кралство трябва да се подготви за възможността инфлацията да продължи да се ускорява - вероятно до двуцифрени проценти - месеци след като е започнала да се забавя другаде. Цената на енергията, влошаването на търговията, загубата на част от работниците - всичко това има една и съща последица: страната е по-бедна, отколкото е смятала, че ще бъде.

Това означава, че Великобритания трябва да сподели болката от приспособяването. Ключовият въпрос е как. За правителството на Обединеното кралство това също означава да обмисли какво ще стане, ако цените се покачат с една пета в рамките на три години. Това ще има последици за всичко - от прилагането на фискалните му правила до данъчните прагове и уреждането на заплатите в публичния сектор, както и за това как трябва да работят предпазните мрежи за най-нуждаещите се.

Задачата за АЦБ е трудна, но в някои отношения по-малко сложна. Централната банка трябва да затегне допълнително политиката, за да покаже решимостта си да закотви отново инфлационните очаквания по-близо до 2 процента. Възможно е АЦБ да направи твърде много и да отиде твърде далеч: калибрирането на правилното ниво на затягане ще изисква повече късмет, отколкото преценка. Тя може да отнеме твърде много от жизнеността на затруднената икономика на Великобритания. Но това не трябва да бъде критично безпокойство - би било възможно монетарната политика да се разхлаби бързо, ако е необходимо. В средносрочен план ситуацията ще бъде много по-лоша, ако Обединеното кралство се превърне в място, където хората не вярват, че валутата запазва покупателната си способност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
за предизвикателствата пред България питах , ама не пинчера и слънчевия тролей ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ето как руснаците отново те излъгаха - "Руският посланик в Лондон Андрей Келин казва в интервю за Ройтерс, че Москва ще си запази отвоюваните територии в Донбас, както и черноморските градове, които е превзела от началото на войната в Украйна. Посланикът обяснява необходимостта руската армия да остане на позициите и след приключването на войната с нуждата да охранява местното население от "провокации". - уж щели само да денацифират :) Блабла глупости за лековерни като теб и още 2-3 индивида тук ... нищо не денацифират ! Нападнаха независима държава, избиват населението и окупират чужди градове. По-същата логика и Ердоган може да заповяда в района на Кърджали :) Защо пък да не направят отново Гюмюрджинската Република ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Разбира се, че има предатели, цялата pycoфилиcтична *** сте такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"Страната е изправена пред най-сложните предизвикателства..." ....инвесторчета , вместо да триете неудобните коментари , по-добре се фокусирайте върху нашия хал ... или пред нас няма "предизвикателства"...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ти си гледай пиянски кoптор раша, тpoлче проскубано, не гледай в паницата на богатите и цивилизованите с опулен ибзавистлув поглед на селски Грую.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Борката
преди 2 години
Европа я чака великото разкулачване. Средната и бедната класа ще станат донори за брюкселския планктон и банкстерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Така ли ти говореха едни гласове иззад гърба? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Борката
преди 2 години
Тежката битка на Великобритания с икономическата болка - бе то болката ще мине, но срамът ще е вовеки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още