IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Възходът на Big Oil

Американските енергийни компании Exxon и Chevron отбелязаха най-голям скок на печалбите си за последния сезон на отчетите

16:05 | 03.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Докато растящите цени на горивата са напът да предизвикат енергийна бедност за всеки трети човек в Обединеното кралство тази есен, големите петролни компании отчитат рекордни печалби.

През тази седмица ВР обяви, че печалбата ѝ за периода април-юни се е утроила в сравнение с този период на миналата година и е достигнала 9,3 млрд. долара - най-високата тримесечна печалба на компанията от 14 години насам. И тя не е сама.

Британският енергиен гигант Shell разкри в последния си отчет, че коригираната му печалба за второто тримесечие е достигнала 11,5 млрд. долара - повече от два пъти над тази от второто тримесечие на 2021 г. Френската TotalEnergies и испанската Repsol също отбелязаха повишение на нетните си печалби, като те възлизат съответно на 2,2 млрд. и 2 млрд. долара.

Както показва графиката на Statista, американските енергийни компании Exxon и Chevron отбелязаха най-голям отскок в печалбите си. В сравнение с второто тримесечие на миналата година печалбата на Exxon расте от 4,7 млрд. долара на 17,9 млрд. долара, а тази на Chevron - от 3,1 млрд. долара на 11,6 млрд. долара.

От 2021 г. насам цените на бензина в САЩ са се повишили средно с повече от 1 долар за галон (3,7 литра). Подобна е ситуацията и в Европа, където цените на енергоизточниците заплашват да тласнат най-големите икономики на блока към рецесия.

Това струва повече на потребителите не само на бензиностанциите, но и по отношение на отоплението и доставките. Медиите в Обединеното кралство съобщават, че все повече хора там вече трябва да избират между топлината и храната. Една от възможните мерки за противодействие, която се прилага в страни като Гърция, Испания и Италия, а в момента се обмисля и в много други, е да се въведе извънреден данък за големите петролни компании, за да се облекчи тежестта върху домакинствата с ниски и средни доходи.

Макар че тези компании са критикувани, че се възползват от кризата с горивата след инвазията на Русия в Украйна и подхранват кризата с разходите за живот, си струва да се отбележи, че през февруари BP излезе от дела си в руския петролен гигант „Роснефт" на стойност около 25 млрд. долара, което, както пише Ройтерс, е „най-значимият ход на западна компания в отговор на руската агресия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
А когато преди две години цените на петрола бяха паднали до нива под 30$ и въпросните компании отчитаха десетки милиарди загуби, не си спомням да се е шумяло за това..Плосък популизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още