IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите и лошите залози на Уорън Бъфет

Милиардерът може да е най-прочутият инвеститор на света, но и той не е застрахован от грешки

17:16 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Добрите и лошите залози на Уорън Бъфет

Милиардерът Уорън Бъфет може да е най-прочутият инвеститор на света, но и той не е застрахован от грешки в своите инвестиционни решения.

Застрахователната компания Berkshire Hathaway, която е под негово ръководство от 1965 г., е купила около 80 компании в многогодишната си история и държи акции в десетки други. В анализ на Ройтерс се разглеждат някои от най-добрите и най-несполучливите залози на инвеститора.

Добрите залози на Berkshire

Автомобилният застраховател Geico Corp

През 1976 г. Бъфет започва да увеличава своя дял в автомобилния застраховател Geico Corp. Това се случва 24 години, след като Berkshire продава своя дял в Geico Corp за 15 259 долара. През 1996 г. застрахователната компания става изцяло собственост на Бъфет, който поставя начело Тони Найсли и Лу Симпсън. Под тяхното ръководство пазарният дял на Geico в САЩ нараства трикратно до 8,1%, като застрахователната компания е източник на около 12% от приходите на Berkshire през 2009 г.

Производителят на принадлежности за бръснене Gillette

През 1989 г. Berkshire купува преференциални акции на водещия производител на принадлежности за бръснене Gillette за 600 млн. долара. Малко преди това финансовите резултати на Gillette се влошават заради появата на самобръсначките за еднократна употреба. През 2005 г. Procter & Gamble придобива Gillette, като купува и по-голямата част от дела на Berkshire в нея. В края на 2009 г. Berkshire все още има дял от 2,9% в Gillette на стойност 5,04 млрд. долара, за който е платила само 533 млн. долара. В своето писмо до акционерите от 1995 г. Бъфет нарича Gillette най-добрата инвестиция на Berkshire и уточнява, че решението му да купи привилегировани, а не обикновени акции в нея, е най-голямата му грешка.

Производителят на безалкохолни напитки Coca-Cola

До 1994 г. Berkshire притежава 200 млн. акции на Coca-Cola, което се равнява на 8,6% от акционерния капитал на компанията. Към края на миналата година този дял се оценява на 11,4 млрд. долара, като Berkshire е платила само 1,3 млрд. долара за него.

Лошите залози на Berkshire

Производителят на обувки Dexter Shoe

През 1993 г. Berkshire купува Dexter Shoe за 433 млн. долара. Осем години по-късно компанията фалира, а в своето писмо до акционерите на Berkshire през 2007 г. Бъфет нарича покупката на Dexter Shoe най-лошата сделка, която е правил през живота си.

Петролната компания ConocoPhillips

През 2008 г. Уорън Бъфет натрупва голям дял в петролната компания ConocoPhillips, като не очаква, че цените на петрола ще спаднат с около три-четвърти от рекордните си нива, достигнати в средата на 2007 г. Berkshire похарчва 7,01 млрд. долара за акции на Conoco, но в последствие намалява дела си в петролната компания. Според Бъфет неподходящият момент да инвестира в нея е струвал на Berkshire няколко милиарда долара.

Равносметката обаче показва, че въпреки грешките на Уорън Бъфет, акционерите, които са заложили на Berkshire през всичките тези години, определено са били възнаградени щедро за своето доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още