IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Какво е нивото на затлъстяване сред децата в България?

Според ново проучване България е сред страните с най-ниско ниво на затлъстяване сред децата

17:47 | 18.09.15 г. 1
Графика на деня: Какво е нивото на затлъстяване сред децата в България?

България е сред страните с най-ниско ниво на затлъстяване сред децата. Това твърди консултанстката къща denkstatt Bulgaria, базирайки се на проучването си „Обществено-икономически въздействия на предлаганите нови данъци върху някои видове храни“, направено в сътрудничество с КС2, консултантската компания на икономиста Красен Станчев.

Според данните от ежегодните прегледи на учениците в България се наблюдава тенденция на общ спад в затлъстяването сред децата от 3,5% през 1998 г. до 1,95% през 2013 г. Освен това процентът на децата с наднормено тегло е спаднал от 17,3% през 1980 г. до 4,5% през 2013 г. или с около 4 пъти.

Според Institute of Health Metrics and Evaluation във Вашингтон САЩ в периода 1980-2013 г. България се превръща от страна с много затлъстели деца в страна със сравнително ниско ниво на затлъстяване сред децата, сочат още данните.

Индикации за ръст на затлъстяването сред децата има сред семействата с по-малки доходи, но недохранването и поднорменото тегло в тази група все още са много по-тежък проблем за здравето им, сочи проучването.

Наскоро министерството на здравеопазването съобщи, че ще предложи за осбъждане проект за въвеждане на данък "вредни храни“ като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот.

На първия учебен ден пък бе обявено, че регионалните здравни испекции ще започнат проверки и ще махат вредните храни от машините с храни за в училищата. Това е само първа стъпка от правителствената програма „За здраво поколение“ на здравният министър Петър Москов и спортния министър Красен Кралев.

Още графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Щото са гладни, или?(това да се приеме като шега!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още