IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Болният човек на еврозоната" се бори с жилищната криза

Мерките в подкрепа на новото строителство във Франция няма да проработят, предупреждават анализатори

10:52 | 02.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
"Болният човек на еврозоната" се бори с жилищната криза

Франция, която стана известна като “болният човек на еврозоната”, през последните седмици предприе серия от мерки, за да засили боледуващия строителен сектор, съобщава CNBC. Мерките обаче няма да са достатъчни, предупреждават анализатори.

Строителния сектор в страната в момента преживява дълбока криза. Новото строителство достигна исторически ниски нива. Последните данни сочат, че започнатите нови жилища през 12-те месеца до края на май са най-малко от 1998 г. насам.

Строителният сектор осигурява около 8,5% от работните места в страната. През първото тримесечие на годината строителната активност се понижи с 1,4% - доста под общата икономическа активност, като очакванията са, че тенденцията ще продължи да се задълбочава.

Спадът в строителния сектор представлява значителна пречка пред икономическия растеж в страната, коментира Шарл-Анри дьо Мариньон, старши анализатор в консултантската компания IEIF.

Филип Вехтер от Natixis пък подчертава, че началното жилищно строителство е недостатъчно, тъй като населението на страната бързо се увеличава.

Миналата седмица правителството представи най-новия си план за стимулиране на сектора. Париж реши да удължи безлихвените заеми за купувачите на първи дом с ниски доходи, които трябваше да бъдат спрени в края на тази година.

Мярката беше въведена през 2011 г., припомня изданието, за да подпомогне купувачите на първо жилище с ниски доходи, като освен нулевата лихва на кредитополучателите се даваше и гратисен период за разплащанията от пет години. Гратисният период вече е увеличен до седем години, а освен това подобни кредити ще могат да се отпускат и за покупката на стари жилища, които се нуждаят от ремонт.

Анализаторите обаче се съмняват, че мерките ще повлияят върху строителния сектор. Въпреки че те са предназначени за насърчаване на строителството, подобни фискални мерки обикновено имат нежелан ефект, тъй като по-често въздействат върху цените, отколкото на обемите от сделки, коментира Лоран Киньон, икономист от BNP Paribas.

Друг ключов приоритет за правителството на Франция е да се опростят правилата за строителство и регламентите, които представляват пречка пред началното жилищно строителство. Експертите оценяват мерките за намаляване на бюрокрацията като положителни, но смятат, че като цяло немного от тях са насочени към строителството.

Вехтер подчертава, че хората освен това искат да живеят там, където има работни места. Тези области обаче – обикновено това са големи градове, страдат заради високите цени на имотите и липсата на свободни парцели за строителство.

Според Вехтер едно от решенията на жилищната криза във Франция е създаването на производствени хъбове извън големите градове. Кинон се съгласява и допълва, че друг вариант за намаляване разходите за строителство и даването на тласък на сектора е цената на земята. Нито една от предложените от кабинета на президента Франсоа Оланд мерки не може да окаже въздействие върху цените на земята за строителство.

Отделно от това експерти призовават за законодателни промени, за да се вдигнат бариерите пред продажбата на стари жилища. От консултантската компания Century 21 посочват, че основен виновник е нов закон, приет през март тази година, с който се е увеличила значително бумащината при сключване на сделка. Това допълнително забавя трансакциите.

От агенцията подчертават, че споразуменията при продажба на съществуващо жилище вече са дълги по 650 страни, докато преди са били около 100 страници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още