IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple вече не е "Кралят на кеша"

Обратните изкупувания и дивидентната политика започнаха да топят огромната кешова наличност на производителя на iPhone

10:22 | 02.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Apple не бе пощадена от нищо. Първо Microsoft отне от производителя на iPhone титлата на най-ценна компания в света. Сега пък Google грабва короната за най-богата борсова компания в света. Сумата от парични средства и търгуеми ценни книжа без дълга при Apple  възлиза на 102 млрд. долара (91,98 млрд. евро)  според изчисленията на Financial Times – значително по-ниска стойност от същата мярка при Google: 117 млрд. долара.

Apple беше безспорната най-богата компания в света в продължение на повече от десет години. Но от края на 2017 г. Google вкара в касите си 20 млрд. долара, докато при Apple кешовата наличност се стопи с 61 млрд. долара за същия период.

За падението на Apple има различни причини. Преди шест години активистът акционер Карл Айкан взе компанията под лупа и поясни на инвеститорите, че няма причина да се задържат толкова много пари в брой. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук трябваше да направи отстъпки и стартира най-мащабната програма за обратно изкупуване на акции в света. Още през 2012 г. компанията изплати дивидент - за първи път от 1995 г. насам.

По онова време Apple трябваше да си намери нови инвеститори и се надяваше – с дивидента си, да бъде интересна дори за големи фондове, като пенсионните. Те очакват не само увеличаване на цените на акциите, но и непрекъснат доход.

Стратегията изглежда правилна в дългосрочен план: дивидентите и текущите обратни изкупувания на дялове очевидно са били полезни, докато се наблюдават нарастващи проблеми с водещия продукт iPhone. Само през изминалото тримесечие цели 20 млрд. долара са постъпили директно и косвено обратно към акционерите - около 17 млрд. долара чрез изкупуване на акции и 3 млрд. долара чрез дивиденти.

На този фон експертите от Wall Street гледат с критика на факта, че паричната маса в Alphabet – компанията майка на Google, постоянно нараства. През 2015 г. Google се трансформира в холдинговата структура Alphabet, за да увеличи прозрачността. Дотогава беше известно само, че бизнесът с онлайн реклама генерира много пари.

Холдинговата структура включва освен дъщерната компания Google като основен бизнес, Youtube, облачния бизнес и „Други залози“ - включително за самоуправляващите се автомобили на Waymo, здравните изследвания или интернет проекта Loon. Тези „други залози“ губят значителни суми всяко тримесечие, а оперативните загуби възлизат на 990 млн. долара за току-що приключилото тримесечие.

За да си позволи тези проекти на бъдещето, всяка компания има нужда от „здрава“ финансова възглавница, твърди Alphabet. Компанията също така инвестира много в изчислителните облаци и недвижими имоти. Но някои анализатори, като Уолтър Прайс от Allianz Global Investors, са нетърпеливи: „Като цяло може да се каже, че опитите за преоткриване по този начин (чрез „Другите залози“) не дават резултат“, казва той пред Financial Times.

И двете компании, Apple и Google, също така привличат вниманието на регулаторите в целия свят. В САЩ например сега се проверява дали технологичните компании използват своето господстващо положение в ущърб на конкурентите и потребителите. Последиците, не на последно място за печалбите и паричния поток, все още не са предвидими.

Но все пак Alphabet разбра, че компанията трябва да предприеме нещо повече, за да успокои критиците на борсите. Ето защо концернът започна програма за обратно изкупуване на акции в размер на 25 млрд. долара. Обратните изкупувания служат предимно за подкрепа на цената на акцията и подобряване на печалбата на акция. Колкото по-малко книжа са в обращение, толкова по-голям е делът на печалбата, който се пада на всяка останала акция.

Но това не означава, че компанията майка на Google е имунизирана срещу подобна тенденция, като тази при Apple. Защото недооценените акции с високи печалби - през изминалото тримесечие нетната печалба на Alphabet почти се утрои - и огромните парични резерви са точно това, което магически привлича активисти, Карл Айкан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още