Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай мечтае за кибер лидерство

Пекин възнамерява да генерира нов растеж чрез цифровизацията и да постигне технологична самодостатъчност

Китай мечтае за кибер лидерство

Снимка: Ройтерс

Имиджът на Китай като работилница за целия свят отдавна не е верен. Поднебесната империя от дълго време е отдадена на иновациите. В някои области, като изкуствения интелект, Китай регистрира около два и половина пъти повече патенти от САЩ през предходната година. Броят на тези заявки в Китай е около 30 000, става ясно от изследването "Китайския цифров напредък" на института Merics.

Още по темата


По-специално гражданско-военната интеграция е заложена силно в националния дневен ред на държавния и партийния лидер Си Дзинпин от 2014 г. насам. В така наречената квантова криптография, която също е важна за военните, Китай инвестира десет пъти повече средства от САЩ. Сумата възлиза на поне 50 млрд. долара според изследователите. Китай също така иска да укрепи възможностите си за кибер война и да използва изкуствения интелект като оръжие.

Според проучването Китай иска да използва всички тези умения в собствената си страна, за да реализира своята визия за кибер доминация и социален контрол. Това включва вече действащата система за социален кредитен рейтинг, която ще се използва в цялата страна през следващите години. Пекин възнамерява да генерира нов растеж чрез цифровизацията, да постигне технологична самодостатъчност, социален контрол и международно лидерство в областта на цифровите технологии.

Преди всичко тези амбиции поставят Европа под натиск. Анализът изрично предупреждава, че Европа може да изостане в рамките на надпреварата между двете велики сили. Това отчасти се дължи на инвестиционното предимство на САЩ и Китай. От друга страна, американското правителство засилва натиска срещу китайските високотехнологични продукти заради настигането на китайците и налага съответния натиск върху съюзниците си.

Случаят Huawei е добър пример за това. Компанията от Шънджън има амбициите да направи своята собствена технология незаменима при разширяването на 5G мрежите. „Кампанията на САЩ срещу използването на технологията на Huawei в Европа е предвкусване за бъдещи конфликти", поясняват авторите на проучването, Кристин Ши-Купфер, ръководител на изследователската област "Политика, общество и медии" и Марейке Олберг, служител в Merics.

Двамата автори препоръчват на Европа да превърне укрепването на европейския дигитален пазар в приоритет, да
продължи да развива сътрудничеството в областта на киберсигурността с трети съюзнически държави и да превърне защитата на данните и етичните стандарти в условие за сътрудничество с Китай. Според тях трябва да бъде анализирано по-внимателно например как Китай използва новите технологии във военно отношение и за политически контрол над собственото си население и как с помощта на субсидиите завладява световните пазари.

Така например има доказателства, че китайските кибератаки в Европа се улесняват от масовото използване на евтин китайски хардуер. Китайското правителство напредвало със своята стратегия и запълвало празнините по целия свят, които Европа не може да запълни, тъй като е много заета със себе си, коментира наскоро и европейският комисар Гюнтер Йотингер.

 

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 4 дни
Още един мандат на инфaнтила Тръмп - и може да успеят.

Още от Анализи
Европа, Азия и Силициевата долина - вплетени в технологичнaта битка