IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой гигант може да застраши лидерската позиция на Apple?

Има друг играч, който може да се окаже с най-висока пазарна капитализация съвсем скоро

17:01 | 24.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един добре познат технологичен гигант може бавно да превземе мястото на Apple на върха. Акциите на компанията от Купертино поевтиняха с повече от 22% през последните шест месеца, докато Alphabet, компанията майка на Google, се радва на растеж на цената на книжата си с почти толкова, пише CNBC.

Въпреки че Apple оглавява списъка с компании от S&P 500 по пазарна капитализация, Alphabet стеснява преднината на Apple и има шанса да се превърне в най-високо оценяваната компания в света.

В петък Alphabet приключи търговията при цена от 725,25 долара на акция, а пазарната ѝ капитализация достигна близо 500 млрд. долара. От своя страна Apple затвори при цена от 101 долара и пазарна капитализация от 540 млрд. долара.

"Смятам, че загубата на пазарна капитализация на Apple ще продължи“, твърди Тод Гордън от TradingAnalysis.com.

Ако погледнем съотношението между цената на акциите на Apple и Alphabet, посочва Гордън, допълвайки, че ако сегашната тенденция се запази стойността на Alphabet ще надмине тази на Apple в някакъв момент през 2017 г.

От началото на 2016 г. досега и двете технологични акции са отчели спад със 7,5% на фона на големите разпродажби на борсите. Но въпреки това анализаторът на Oppenheimer Джейсън Хелфстейн твърди, че Alphabet ще продължи да се радва на растеж, особено след като компанията отчете резултатите си за четвъртото тримесечие на 1 февруари.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още