IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отговорът на Джеф Безос към Тръмп: мълчание

Американският президент не може да направи нещо значително, за да регулира по-сериозно онлайн гиганта, твърдят анализатори

17:47 | 10.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От години главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос работи внимателно върху своя собствен имидж, като до голяма степен избягва светлината на прожекторите, правейки дарения, които само намекват за неговата политическа програма.

Но през последната седмица милиардерът се оказа в центъра на вниманието благодарение на атаките на американския президент Доналд Тръмп.

Как отговори Безос? С мълчание, пише Wall Street Journal.

С шест туита, публикувани в рамките на седмица, Тръмп отправи критики към Amazon за данъците, които плаща, за използването на Американските пощенски служби и за ефекта ѝ върху другите търговци на дребно. Освен това нарече Washington Post, който е собственост на Безос, инструмент за лобиране. На пресконференция тази седмица Тръмп отново критикува Amazon.

Туитовете и забележките произтичат главно от нарастващото недоволство на Тръмп към начина, по който пише Washington Post за неговото управление, както и от собственика на вестника, твърдят съветници на президента и хора, близки до Белия дом.

Безос, който е най-богатият човек в света, игнорира атаките на президента. Той страни от публичното пространство откакто започнаха туитовете през миналата седмица, като само веднъж писа в Twitter, за да изрази съболезнованията си за жертвите на стрелбата в централата на YouTube.

Безос отправи критични коментари по адрес на Тръмп преди изборите в САЩ, но се въздържа от подобни изяви след избирането на държавния глава. Тази стратегия отговаря на дълбокото убеждение на Безос за „дългосрочна игра“, коментират източници, запознати с въпроса.

„Не мисля, че има някаква полза от действително ангажиране с президента Тръмп“ като главен изпълнителен директор, коментира Пол Ардженти, професор по корпоративни комуникации в Tuck School of Business към Darthmouth College. “Той очевидно не го харесва“, допълва той за отношението на Тръмп към Amazon. “Няма смисъл от борба“.

Говорител на Amazon е отказал да коментира въпроса. От Белия дом също са отказали.

Някои главни изпълнителни директори са отвръщали на нападките, след като Тръмп критикува тях или компаниите им. През септември главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг опроверга в публикация твърдение на Тръмп, че "Facebook винаги е бил срещу него“. Главният изпълнителен директор на AT&T Рандъл Стивънсън намекна за критиките на президента относно плановете за сливане в рамките на конференция през ноември, посочвайки, че компанията няма да се откаже от офертата си към Time Warner.

Други главни изпълнителни директори като този на Goldman Sachs Group публично критикуваха президента в отговор на неговата позиция да забрани влизането на пътници от определени страни в САЩ.

Безос отдавна подхожда внимателно, когато става дума за политика. Главният изпълнителен директор направи няколко публични дарения, като тази за т.нар. стипендии Dreamer през януари. Той туитва рядко и предпочита да говори публично само при поводи. Последното му голямо интервю беше взето от брат му на конференция през ноември.

И все пак притесненията за нарастващата мощ на Amazon се увеличиха през последните месеци, а Безос започна да се появява публично по-често. Той участва в рекламата на компанията за Super Bowl и се появява на награди и партита в Холивуд.

Безос критикуваше Тръмп месеци преди изборите.

Директори на Amazon твърдят, че са напълно наясно с усещането за нарастващата доминация на компанията, докато тя разширява присъствието си в различни области по целия свят. Напоследък компанията работи по подобряването на своя имидж и по лобистките си усилия, твърди източник, запознат с въпроса. Освен това обяви, че създава десетки хиляди работни места, включително в новата си втора централа.

Според анализатори и експерти в областта на политиката Тръмп не може да направи много, за да регулира повече Amazon.

Въпреки че цената на акциите на компанията се понижи с около 8% заради опасенията от изказванията на Тръмп, тя започна да се възстановява и някои анализатори и инвеститори смятат, че ще се възстанови напълно, след като президентът спре с атаките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още