IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от коронавируса достигна и стартъп света

Фондът за рисков капитал Sequoia предупреждава портфолиото си от фирми да се подготви за трудни времена

10:38 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Без съмнение Sequoia е една от най-успешните фирми за рисков капитал в света. Инвеститорът, основан през 1972 г., е вложил средства в компании като Google и YouTube, в LinkedIn и Zoom. Сега мениджърите на фонда за рисков капитал подготвят своите портфейлни компании за трудни времена.

„Човешки животи са изложени на риск. Надяваме се, че ситуацията ще се подобри възможно най-скоро“, написа ръководството на Sequoia в писмо до своите портфейлни компании в четвъртък. „Дотогава обаче трябва да сте подготвени за бурни времена и за различни сценарии“.

Така например основателите на стартъпи следва да се адаптират към по-слабите продажби. Проблемите с веригата на доставки и по-малкото срещи биха могли да засегнат добре смазаната технологична стартъп индустрия по различни начини. Sequoia настоява стартъпите да проверят дали имат достатъчно парични резерви. „Приключването на кръгове по финансиране може да бъде много по-трудно, както видяхме през 2001 г. и 2009 г.", предупреждава Sequia в писмото, цитирано от германския в. Handelsblatt.

Това е повратна точка за стартиращите фирми и техните донори. След провала на IPO-то на WeWork през миналата есен инвеститорите станаха малко по-внимателни и разглеждат бизнес моделите под лупа. Но все още има много пари на пазара, които рисковите капиталисти и други инвеститори да инвестират в стартиращи фирми.

Sequoia очаква затишието да продължи няколко тримесечия. „Какво бихте направили, ако не успеете да наберете пари при атрактивни оценки през 2020 г. и 2021 г.“, питат инвеститорите в писмото, като насърчават стартиращите компании да мислят за начини „да използват предизвикателната ситуация за устойчив успех“. 

Служителите в т. нар. Gig Economy (неофициалната заетост благодарение на ръста на онлайн платформите като Airbnb и Uber, чрез които хората купуват и продават услуги и работни места), са считани за особено застрашени. Те работят като самостоятелно заето лице без здравно осигуряване. Ако например не можете да работите като шофьор на Uber или като доставчик на услуги като GrubHub, доходите ви веднага се губят. Стартъоите, които разчитат на тези самостоятелно заети лица, са критикувани отдавна, защото основателите и програмистите на компании, които често струват милиарди, забогатяха, докато реалните доставчици на услугите едва печелят минималната заплата.

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

В ерата на коронавируса обаче и стартъпите трябва да пестят повече в своите централи, изисква Sequoia. Това например ще се отрази сериозно на маркетинговия бюджет, както и на разходите за персонал. „Това може да е подходящ момент да прецените дали можете да направите повече с по-малко и да увеличите производителността“, се казва в писмото.

И от други места в четвъртък дойдоха предупреждения да не се подценява ситуацията. Основните борсови индекси в САЩ се сринаха с над три процента. Доходността по десетгодишните щатски облигации достигна нов рекорден минимум от малко под 0,9%.

Инвеститорът звезда Джефри Гундлах от Doubleline Capital пък обсъди пред CNBC варианти как правителството да облекчи средната класа и по този начин да помогне на икономиката.  „Данъчни кредити биха помогнали на средната класа. Или изплащания в брой (хеликоптерни пари, б.ред.)", каза Гундлах. По този начин гражданите могат да покрият разходите си или да платят задължения. Според проучване на Федералния резерв на САЩ американците имат средно спестявания за по едва 400 долара, към които да прибягнат в спешни случаи.

„Ако пазарът на корпоративните облигации отслабне, това би било лошо за цялата икономика на САЩ", каза Гундлах. Той е настроен за лоши времена. „Това със сигурност ще бъде по-голям проблем, отколкото мнозина смятат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още