Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Войната за полупроводниците: Китай се изправя срещу останалия свят

Господството на САЩ в технологичното развитие и глобалният натиск срещу Пекин не позволяват на Китай да напредне там, където изостава – при иновациите

Войната за полупроводниците: Китай се изправя срещу останалия свят

Снимка: Bloomberg L.P.

Новите данни за износа на Тайван за септември, подкрепени от индустрията на полупроводниците, показват как един сектор може да повлияе не само върху икономическото състояние на една страна, но и върху глобалната икономика.

В световен план Китай остава най-големият износител на чипове според изчисления на ООН. Веригата на стойност при електрониката, която включва продукти от потребителската електроника и интегрални схеми, се регионализира през последните години, като именно Китай се превръща в глобален производител на микроелектроника. 

Още по темата

Южна Корея заема второ място при износителите на чипове, следвана от Сингапур, Малайзия, САЩ, Япония и Германия.

Според анализ на Конгреса на САЩ глобалната търговия с полупроводници включва трансгранични разработки и производствени процеси, като един продукт преминава през различни страни и компании, докато бъде завършен. Например, Тайван и Южна Корея разполагат със значителен производствен капацитет, докато редица други икономики от Източна Азия играят важна роля при сглобяването, тестването и пакетирането.

В началото на септември най-големият производител на чипове в Китай Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) обяви, че е подписал споразумение със специалния административен район Лин-Ганг, част от свободната търговска зона на Шанхай за изграждане на нова фабрика на стойност 8,87 млрд. долара, която ще разполага с годишен производствен капацитет от 100 000 броя 12-инчови пластини. SMCI ще контролира поне 51% от съвместното предприятие, като инвестицията от страна на властите в Шанхай ще им осигури дял от 25%.

През март компанията обяви, че ще инвестира 2,35 млрд. долара в проект в Шънджън за производството на 40 000 броя 12-инчови пластини месечно.

Предизвиканата от коронавируса глобалната криза с доставките на полупроводници не е единствената причина за агресивното разширяване на производствения капацитет на SMIC. Корените на този план могат да се проследят до инициираната от бившия президент на САЩ търговска война с Китай. Много китайски технологични компании, включително телекомът Huawei, станаха жертви на китайско-американската търговска война, започнала през 2018 г.

През септември 2020 г. САЩ наложиха ограничения върху износа на SMIC. В писмо от 25 септември Министерството на търговията на САЩ постановява, че американските компании трябва да кандидатстват за лиценз за износ на определени продукти към SMIC. Новите ограничения за износа срещу SMIC допълнително помрачиха операциите на концерна, засегнат вече от мерките, наложени от Тръмп срещу Huawei, които забраняват на последния да купува полупроводници.

Според изчисления на Credit Suisse продажбите на звеното за чипове на Huawei се оценяват на около една пета от тези на SMIC през 2020 г. През декември SMIC получи още един удар. Администрацията на Тръмп включи SMIC и десетте му дъщерни дружества в списъка на субектите на Министерството на търговията на САЩ, тоест в търговския черен списък на САЩ, като твърди, че компанията предоставя технологии на китайските военни - твърдение, което SMIC отрече.

Независимо от тези ограничения SMIC отбеляза силен ръст на доставките през първата половина на 2021 г. Компанията обаче не отчита подобрение при веригата на стойност. Въпреки че SMIC може да се счита за технологично най-напредналия производител на чипове в Китай, производствените му процеси изостават с три поколения в сравнение с лидерите в глобалната индустрия като Samsung Electronics и Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
То щото все за зле китаята и щстяните са много напреднали, затова всички чакат чипове от чичката Си, че Бай дън нещо се се сецнал по въпроса, иначе е интелектуал

Още от Анализи
2 млрд. долара заплата? Softbank се противопоставя