IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки уверенията на Зукърбърг терористите още набират поддръжници във Facebook

Инструментите, които прилага социалната мрежа за борба с проблемното съдържание, все още не са достатъчни

09:07 | 20.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последния месец Марк Зукърбърг се похвали на Конгреса на САЩ и на инвеститорите, че програмите за изкуствен интелект на Facebook се борят успешно с екстремизма в неговия уебсайт. „Едно от нещата, с които се гордея, са нашите инструменти с изкуствен интелект, които ни помогнат да сваляме свързано с „Ислямска държава“ и Ал-кайда терористично съдържание, като 99% от това съдържание е премахвано преди някой да ни сигнализира за него“, коментира главният изпълнителен директор при обявяването на финансовите резултати на компанията през април.

Но това не се отнася само до публикациите на тези две групировки. Много други изглежда имат възможност да набират хора, възползвайки се от потребителската база от над 2,2 млрд. души, пише Bloomberg в свой анализ.

Поне дузина терористични групи имат присъствие във Facebook, показва проверка на Bloomberg Businessweek. Сред тях се нареждат Хамас и Хизбула от Близкия Изток, Боко Харам от Западна Африка и Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Терористичните групи събират привърженици, използвайки всичко – от плашещи снимки на смърт, причинена от враговете им, до новини за социалните услуги, които предлагат.

Част от тези организации могат да бъдат открити просто с изписване на имената им в търсачката на Facebook на английски език, а в някои случаи на арабски или испански. Други гордо свързват страниците си във Facebook с уебсайтовете си.

"Няма място за терористи или съдържание, което промотира тероризъм, във Facebook и ние го премахване веднага след като станем наясно с него“, обяви компанията в изявление. „Знаем, че можем да направим повече и правим големи инвестиции“.

Facebook изглежда е спряла няколко страници, след като е била запитана за тях, включително теаи на Бригадата на мъчениците от Ал-Акса.

Телевизия Al-Manar на Хизбула „която е забранена в САЩ, използва редовно Facebook, за да предава истории от страниците на Хизбула, които в последствие социалната мрежа изтрива. През март Al-Manar се хвалеше, че представителите на Хизбула бързо са създали нова страница във Facebook след като предишната е била изтрита.

От години Facebook се опитва да сваля страници, асоциирани с терористични групи. През 2014 г. в рамките на часове след запитване от страна на Bloomberg Businessweek за страниците на Хизбула, Facebook премахна тези на Al-manar, на уебсайта на организацията Al-Ahed, на Ислямската съпротива в Ливан, благотворителна организация, свързана с Хизбула. Въпреки това и трите бързо възстановиха страниците си. В края на април уебсайтът на Al-Ahed водеше до с арабска Facebook страница с над 33 хил. последователи. Съдържанието на страницата включваше маскирани снайперисти, насочили оръжия към израелски войници. Друга, свързана с Al-Ahed страница е достигнала 47 хил. последователи, а трета на английски език – 5000.

Политиките на Facebook забраняват материали, които поддържат или насърчават развитието на тероризма. Дефиницията за термина, публикувана миналия месец за първи път от Facebook, включва забрана на неправителствени организации, които използват насилие за постигане на политически, религиозни или идеологически цели. Освен това Facebook твърди, че съдържанието, което нарушава нейните политики, „не е позволено“ на сайта ѝ.

Напоследък компанията започна да сканира по-активно съдържанието от „Ислямска държава“ и Ал-Кайда, след натиск от правителства. Същевременно тренира своите системи за изкуствен интелект по-лесно да маркират проблемни публикации. Междувременно журналисти и изследователи редовно намират съдържание, което е забранено, като просто го пускат в търсачката.

Статия на New York Times от април разкри стотици фалшиви акаунти във Facebook и Instagram, които се представят за Зукърбърг или за главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг. Ден по-рано Motherboard посочи, че някои страници във Facebook съдържат откраднати данни, включително номера на социални осигуровки.

Запитана за случилото се, Сандбърг заяви, че Facebook сваля подобна информация в момента, в който екипът стане наясно, че тя е там. „Публикации, включващи информация като номера на социални осигуровки или на кредитни карти, не са позволени в нашия сайт“, коментира тя.

За да помогне за премахването на най-сериозните нарушители, Facebook добави хора, които да проверяват съдържанието. Тя има 7500 души на такава позиция, което е с 40% повече спрямо година по-рано. Те работят на около 40 езика. Компанията обаче планира да добави още служители с перфектни умения по езици, които изискват по-сериозно внимание.

Ентусиазма, с който терористите използват социалните мрежи, отдавна предизвиква тревога у Facebook и нейните глобални конкуренти. Подобно на Twitter и YouTube, Facebook поставя тежестта върху потребителите, които да сигнализират за проблемно съдържание до модераторите.

Когато беше притиснат от Конгреса за провала в бързата реакция към проблемното съдържание, Зукърбърг сподели как, когато е създал компанията в своето общежитие в Харвард, просто не е разполагал с ресурсите да осигури всичко. Да накара потребителите да сигнализират е бил най-лесният начин за действие.

Въпреки че Facebook направи насоките за разпознаване на проблемно съдържание публични, не е ясно как те са се развили, а някои твърдят, че те могат да бъдат много широко интерпретирани.

Същевременно е трудно да се установи кой точно стои зад една Facebook страница, дори тя да разполага с лого и съдържание, свързано с известна терористична група.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още