Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Мисия Лондон на БФБ - без заявки за нови инвестиции... засега

Британските инвеститори са останали впечатлени от проектите за финансиране на стартиращи и малки и средни предприятия

Мисия Лондон на БФБ - без заявки за нови инвестиции... засега

Снимка: БФБ - София

Българската фондова борса (БФБ – София) се върна от Лондон без новини, поне на този етап, но със заявен интерес от страна на британски инвеститори към българския капиталов пазар.

„Събитието успя да привлече сериозен интерес на инвеститорите. Българските компании се представиха на много високо ниво, с отлични презентации и задълбочена дискусия относно своите бизнес и финансови резултати. Събитието получи подкрепа и от страна на българското посолство във Великобритания“, коментира пред Investor.bg Георги Български, член на съвета на директорите на БФБ-София, който вчера беше част от българската делегация в британската столица.

Конкретни новини не бяха разкрити от ръководството на борсовия оператор, което обаче не означава, че такива няма да излязат в следващите дни от срещите "лице в лице" на компаниите с инвеститорите. 

От какво се интересуваха най-много чуждестранните инвеститори?

По думите му британските инвеститори са останали впечатлени от проектите за финансиране на стартиращи и малки и средни предприятия, както и от предстоящото стартиране на пазар за държавни ценни книжа (ДЦК).

„Проявиха задълбочен интерес към прилагането на практиките за добро корпоративно управление в българските публични компании, тъй като за тях като инвеститори от развити пазари спазването на основните принципи за корпоративно управление е от ключово значение за техните инвестиционни решения в развиващи се пазари“, заяви Български. 

Още по темата

Той посочи, че най-големите компании по пазарна капитализация и най-ликвидните емисии привличат най-големия интерес на подобен род мероприятия.

Освен конкретни дружества пред участниците е представена и цялостна картина на българската икономика и капиталов пазар.

„България притежава отлична комбинация от фактори за привличане на портфейлни инвеститори. На макроикономическо ниво имаме липса на валутен риск заради фиксирания курс на лев към евро, ефективна и максимално опростена данъчна политика с привлекателни данъчни ставки, висок дял на спестяванията и стабилна финансова система“, отбеляза Български.

От гледна точка на пазарна инфраструктура той открои съвременна европейска технология както на ниво регулиран пазар, така и на ниво депозитарна институция.

„Имаме също така отлични емитенти в областта на корпоративното управление, които също така оповестяват регулирана информация в дълбочина и едновременно на английски и български език, което за чуждестранни инвеститори е от ключово значение“, обясни той.

По думите му основните пречки за портфейлните инвеститори са свързани с ликвидността на пазара и липсата на достатъчно големи публични компании, според техните инвестиционни профили.

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (3)

4
 
17
 
3
преди 5 месеца
Ей, от много време не се бях смял толкова!
4
 
13
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
На нашата борса има около 170 инструмента (акции, облигации, ETF, SPV и др.). Само на NYSE са над 3000. Колко точно са впечатлени англичаните? Като за 50 млн. паунда дали са се впечатлили?

http://www.bse-sofia.bg/?page=ListedSecurities
http://www.nasdaq.com/screening/companies-by-industry.aspx?exchange=NYSE&page=1
3
 
18
 
1
преди 5 месеца
"Британските инвеститори са останали впечатлени ..." - и аз думи нямам
и „Проявиха задълбочен интерес към прилагането на практиките за добро корпоративно управление в българските публични компании" - Да се обърнат към Биовет, Еврохолд и много други, там опит и знания много.

Още от Анализи
Страничният ефект на Софарма