Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Фед не иска нова репо криза, но Министерството на финансите не му помага

Фискалният дисбаланс на САЩ се засилва от комбинацията от намаляване на данъците и увеличение на разходите

Фед не иска нова репо криза, но Министерството на финансите не му помага

Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Bloomberg

Федералният резерв отпусна десетки милиарди долари, за да успокои репо пазарите, след като те изпаднаха в криза през септември. Но инициативите на Министерството на финансите на САЩ, които гарантират, че то винаги разполага с достатъчно пари за плащане на сметките си, биха могли да затруднят Фед в предотвратяването на повторение на тези ситуация, прогнозира Bloomberg.

Въпреки че Министерството се справя с по-високите разходи, големите колебания в парите, които институцията държи на депозит в централната банка, вече подбиват способността на Фед да поддържа стабилни банкови резерви. През миналата година една особено голяма промяна помогна за изтичането на толкова голяма ликвидност от банковата система, че допринесе за скок в лихвените проценти за овърнайт кредитите.

Сега, тъй като Министерството на финансите смята да отдели още повече пари, това би могло да доведе до повече смущения и да възпрепятства оттеглянето на Фед от участието му на репо пазарите.

„Нуждите от финансови средства на Министерството на финансите създадоха дислокации, които поставят по-големи натоварвания за управлението на резервите и финансирането от страна на Фед“, казва Уорд Маккарти, главен икономист в Jefferies & Co. и бивш старши икономист в клона на Фед в Ричмънд.

Още по темата

Големите движения

Фискалният дисбаланс на САЩ се засилва от комбинацията от намаляване на данъците и увеличение на разходите при администрацията на Тръмп и това натоварва допълнително финансовата система.

Т. нар. Treasury General Account на Министерството на финансите функционира като правителствена разплащателна сметка във Фед. Парите в нея постъпват, когато данъците се плащат от банкови сметки на физически лица и корпорации, и изтичат, когато правителството плаща сметките си.

Въпреки че и по-рано на Фед му се е налагало да се справя при колебания, размерът и промените в сметката през последните години са незначителни. При администрацията на Обама през 2015 г. Министерството на финансите въведе политика за запазване на поне 150 млрд. долара в резерв в случай на природни бедствия или кибератаки. Преди тази промяна Министерството на финансите разполагаше с достатъчно пари само за два дни.

Но този резерв нарасна и стана по-нестабилен, тъй като разходите за дефицита се увеличиха, а паричните потоци във и извън сметката също нараснаха.

От началото на 2019 г. салдото по сметката е средно 303 млрд. долара срещу около 240 млрд. долара през предходните четири години.

Всички тези пари, постъпващи в и извън сметката на Министерството на финансите, затрудняват Федералния резерв в усилията му да поддържа резервите в банковата система стабилни. Това допринесе за резките промени в лихвите по репо сделките, които достигнаха 10% в средата на септември.

Сътресенията принудиха Фед да се намеси с десетки милиарди долари при спешно финансиране на репо пазарите. Институцията също така започна да купува ДЦК на стойност 60 милиарда долара месечно, за да повиши трайно резервите. Централните банкери заявиха,че ще продължат своите репо операции поне до април, но в крайна сметка искат да се оттеглят от активното си участие, след като резервите нараснат достатъчно, за да осигурят достатъчно ликвидност в банковата система.

Решението?

Разбира се, един от начините, чрез които Министерството на финансите може да помогне, е да държи по-голямата част от парите си в сметки по националните търговски банки, както преди финансовата криза. Но министърът на финансите Стивън Манучин предположи, че подобна промяна може да доведе до още по-големи проблеми с финансовата стабилност.

"Ако сте регулатор, не бихте искали балансът на някоя голяма банка да се движи нагоре и надолу въз основа на възможни много, много големи парични трансакции", каза той. „Това не трябва да се отразява по един или друг начин на пазара, независимо дали ще вложим пари във Фед или в търговска банка“, заяви министърът.

Управителя на Фед Джером Пауъл заяви през декември, че банковите служители все още не са обсъждали темата с колегите си от Министерството на финансите. Въпреки това той добави „може да настъпи момент, когато ще говорим за това“.

Дори и да има някакво споразумение между двете институции, някои анализатори казват, че най-добрият и може би единствен вариант за ръководителите на Фед е просто да приемат факта, че техните репо операции са станали перманентни и да бъдат готови да предоставят повече пари в брой, когато е необходимо.

"Фед просто трябва да планира да извършва репо сделки не само като спешен инструмент", казва Лу Крандъл от Wrightson ICAP.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
3
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
...фащ са пред фалит!
..четох, че xerox купува hp!?!
..а я па си мислех, че FED ще купува XEROX !
1
 
20
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Никога не си бяха признавали, че е възможно да няма как да спрат с наливането на пари, е вече го обмислят, значи няма спиране вече. Ще стане интересно ако чуждите инвеститори започнат да продават с големи темпове, да не се счупи печатницата.
4
 
22
 
1
преди 5 месеца
Фискалният дисбаланс на САЩ се засилва от комбинацията от намаляване на данъците и увеличение на разходите

Споко ве, Тръмп ще фалира 3-ти път. Тоя път САЩ.
ФЕД ще напечата, б***лъците ще колекционират напечатаното.
И отново икономиката ще дъни борсата нагоре.
До последният голям б***лък.
После ще бъде плач и скърцане със зъби. И кръв.

Законите на икономиката са като закона за гравитацията - колкото повече им отлагаш действитето, толкова БУМмммМмм...мм..м! ще е по-голямо.

Още от Анализи
Европа има нов проблем: Силното евро