Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кьоре: Може да възникне нова банкова система в сянка

Регулаторите в световен мащаб ще трябва да решат до каква граница възнамеряват да позволят развитието на децентрализираните финансови услуги

Кьоре: Може да възникне нова банкова система в сянка

Беноа Кьоре. Снимка: Bloomberg LP

Беноа Кьоре има необичайна за централен банкер квалификация: французинът се смята за лингвист. Говори японски. През последните години той се прослави и като най-важният дигитален защитник на глобалната сцена на централните банки. Бившият член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ оглавява иновационната лаборатория на Банката за международни разплащания. В тази позиция той координира инициативите на централните банки за пускане на собствени цифрови валути като електронното евро и се занимава с тенденциите, свързани с биткойните и крипто света.

В интервю за Handelsblatt той предупреждава за рисковете, породени от развитието на децентрализираните финансови услуги (defi). Под този термин се имат предвид сложни финансови услуги, базирани на блокчейн технология. „Опасността е, че това ще създаде нова банкова система в сянка“, каза Кьоре. Досега тази област е предимно нерегулирана.

Още по темата

Регулаторите в световен мащаб ще трябва да решат до каква граница възнамеряват да позволят такова развитие. Според специалиста това е труден компромис. „Ако тази област се развива много бързо, съществува риск от създаване на нова форма на системен риск, както видяхме при пазарно базирани финансови инструменти преди финансовата криза през 2007 г.“.

От друга страна, при много строга регулация съществува риск от „задушаване на иновациите и неизползване на потенциалните ползи от децентрализираните транзакции.“ Необходим е баланс. Това ще бъде ключов въпрос за регулаторите през следващите години, смята Кьоре.

Той очаква в бъдеще централните банки да емитират цифрови пари на централните банки, като електронно евро. Емитираните от централните банки цифрови пари са логично продължение на парите в момент, когато трансакциите стават все по-цифрови, смята французинът. Понастоящем гражданите имат достъп до пари на централната банка под формата на банкноти. Но те се използват все по-рядко като платежно средство. „Наближаваме свят, в който гражданите вече няма да имат достъп до парите на централната банка. Не можем да приемем това“.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
3
 
6
khao до: redcretin
преди 1 месец
Няма профилна снимка
немаш грижа... утре ще направя нови банкноти наречени Редкретен и си добре дошъл да ги купиш 1 към 1 за левове... може и евро... даже и у турски лири или рубли ще ти ги дам!Дай ми повече от тия правителствени пари... аз ще ти дам колкото искаш от моите! Аз не съм центарална банка и никога не съм работил даже в банка.... даже ти давам избор как да изглеждат тия пари! ... после харич и да не ти пука!
0
 
5
 
5
Dr. Vatnikov до: grainis
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ку ку? Май няма НИКАКВА представа как функционира една държава? Толкова елементарни глупости накуп трудно се виждат!
5
 
3
 
4
преди 1 месец
Светът върви към Небанкова Система на Грантово Финансиране във всички сфери, включително Данъчната.Банковите Заеми, с Кървави Обезпечения и Гаранции, с милиони опустошени и жестоко погубени човешки съдби, ще изчезнат скоро.Същото ще се случи и с Данъчните Системи.На който му трябват пари, да си ги заработи сам, вместо да ми става насила съдружник-търтей, с половината от оборота.Чакат ни интересни времена, скоро.
6
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
На гражданите не им трябват парите на правителствата - т.е. на централните банки. Това си е робство.
2
 
5
 
2
Dr. Vatnikov до: shinawatra
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Разбира се, че ще го спрат и това ще е от полза за цялото общество.Но хората, чийто поглед стига до върха на носа, не могат да го разберат.И на лозунгите, като "край на парите", ви се смеят всички с ай кю над 50!

Още от Анализи
Р. Бакърджиев: Бизнесите са принудени да се конкурират с пари "от въздуха"