Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното през миналата седмица

Лихвите по фирмените кредити в България продължават да падат, кървав референдум в Каталуния, всеобхватни предложения за реформи на Еманюел Макрон

По-важното през миналата седмица

Доналд Тръмп представи плановете си за данъчни реформи. Снимка: Ройтерс

 

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Фирмите са договаряли най-ниската лихва по депозитите си в евро през август. Лихвените нива по депозитите на бизнеса и домакинствата продължават да отчитат минимални изменения при сключване на нови договори през август, показват данните на Българската народна банка. Най-голяма промяна има при средната лихва  на спестяванията на фирмите с договорен матуритет в евро, където намалението е с 0,11 процентни пункта в сравнение с юли, и в края на миналия месец банките са олихвявали депозитите на бизнеса с 0,08%.

Бившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е вписан в регистъра на Българската народна банка (БНБ) като член на Управителния съвет и нов изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР), показва справка на сайта на БНБ. В Управителния съвет на ББР влизат още Румен Митров, бивш директор ,,Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност" във финансовия регулатор, и Николай Димитров, който е кадър на банката.

Продължаващ ръст на бюджетния излишък и през  септември, прогнозираха от Министерството на финансите в последния работен ден на месеца. Очакванията са салдото по консолидираната фискална програма да бъде положително в размер на 2,38 млрд. лева. Данните от изпълнението на бюджета към края на август показват излишък от 2,15 млрд. лева. Той се дължи основно на ръста на данъчните и осигурителните доходи. В същото време салдото по приходите от европейските фондове се влошава, но това е базов ефект в 2016 година, свързан с възстановени към България грантове, обясняват финансистите.

От над 1 млрд. лева изкупени вземания, на които колекторските фирми са станали кредитор през последните пет години, са опростени 150 млн. лева. По данни на Асоциацията на колекторските агенции в България през последните пет години агенциите у нас са изкупили дългове, зад които стоят 854 312 случая. Над 100 хиляди от тях са били решени извънсъдебно, съобщиха от колекторската асоциация.

Сивата икономика расте с 2-3 млрд. лева годишно от 2009 г. до 2016 г., показват изчисления на Българската стопанска камара (БСК). Работодателската организация представи днес изчисления за динамиката в сивия сектор от 2007 г. насам, без обаче да конкретизира обема му. Според данни на композитния индекс "Икономика на светло", разработен от Асоциацията на индустриалния капитал в България обаче, сивата икономика е достигнала през миналата година ниво от 28,12% от БВП.  

гледано: 925   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

ЕС и Еврозоната

Сблъсъци и насилие белязаха вота за независимост на Каталуния. Въпреки актовете на насилие от страна на органите на реда срещу мирните демонстранти, гласуването на много места в Североизточна Испания започна в 9 ч. сутринта местно време. Каталунското правителство заяви, че 73% от избирателните секции са отворени.

По-късно каталунските сепаратистки лидери сигнализираха, че се придвижват към едностранно обявяване на независимост още тази седмица, след като стотици активисти бяха ранени в неделя, тъй като искаха да попречат на испанската полиция да прекрати обявения за незаконен референдум за независимост.  Каталунският лидер Карлес Пучдемон призова Европейския съюз за подкрепа, като обеща да информира регионалния парламент за резултата от гласуването в идните дни. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания. 

Държавите от Европейския съюз (ЕС) са изгубили общо 152 милиарда евро несъбрани приходи от данъка върху добавената стойност (ДДС). Това посочва Европейската комисия в свое прессъобщение, базирайки се на данните от ново свое проучване. Несъбраните приходи от ДДС, които представляват разликата между потенциалните и реално събраните приходи от данъка, отново демонстрират необходимостта от задълбочена реформа, за да могат държавите членки да се възползват в пълна степен от приходите от ДДС в своите бюджети,  коментират от Комисията.

Два дни след провеждането на парламентарни избори в Германия френският президент Еманюел Макрон представи плановете си за реформиране на Европейския съюз (ЕС). Макрон призова за създаване на европейски бюджет за отбрана и съвместна група за намеса. Такава група по думите му следва да бъде създадена в началото на следващото десетилетие. След това Европа трябва да има и "обща доктрина". По думите му Старият континент трябва да развие обща стратегическа култура в областта на отбраната. Макрон предложи националните военни части на държавите членки доброволно да приемат войници от всички други европейски държави. 

Освен това през тази седмица френското правителство представи бюджета за следващата година. Според плановете бюджетният дефицит ще бъде под заложените от Маастрихтските критерии 3% от БВП за пръв път от 2007 г. насам. Плановете са той да е 2,9% от БВП. В следващите пет години правителството планира да предостави 57 млрд. евро за енергийния обрат, професионалното образование и обучение, иновациите и цифровата икономика.

Междувременно Макрон претърпя поражение на френските избори за Сената. Неговата партия, La République en Marche, загуби няколко места, докато консерваторите успяха да разширят мнозинството си. Сенатът може да има думата при приемането на закони, но решенията му се гласуват от членове на Народното събрание, в което партията на Макрон има мнозинство. Макрон обаче зависи от Сената за конституционните промени.

Волфганг Шойбле ще стане новият председател на Бундестага и така няма да е член на новия кабинет на Ангела Меркел. Временно неговия пост ще заеме началникът на кабинера на Меркел Петер Алтмайер.

Европейската комисия приключи процедурата по дефицит срещу Гърция. Съветът на министрите на ЕС се съгласи със съответното предложение на ЕК от юли. Решението се основава на подобрено състояние на гръцките държавни финанси.

Рейтинговата агенция Moody's снижи оценката си за кредитоспособността на Великобритания с една стъпка надолу. Агенцията твърди, че перспективите за британските държавни финанси са се "влошили значително" заради Brexit. Финансовите пазари почти не реагираха на новата оценка.  

САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи плановете си за данъчна реформа. Според тях горната данъчна ставка ще спадне от 39,6% до 35% и ще има по-големи възможности за освобожданваео. Корпоративният данък следва да бъде намален от 35 на 20%. Тръмп не спомена планове за насрещно финансиране. Според оценките на Комитета за отговорния федерален бюджет (CRFB) облекчаването може да натовари федералния бюджет през следващото десетилетие с общо около 2,2 трилиона долара. Не е ясно дали Конгресът ще одобри плановете.

Междувременно за пореден път Тръмп не успя да прокара здравната си реформа. Въпреки мнозинството в Сената републиканците не успяха да постигнат съгласие по законопроекта. Сега Тръмп иска да работи с демократите и да представи първите резултати през тази седмица.

Американското Министерство на търговията обяви плановете си да облага самолети на канадската компания Bombardier с наказателни мита от с 220%. Твърди се, че Bombardier се е възползвала от несправедливи държавни субсидии. Окончателно решение може да бъде взето през декември. Канадското правителство подчерта, че процедурата е все още в начален етап, а наказателните мита могат да бъдат повдигнати едва след приключването му. Истинската цел на процедурата е да изтласка Bombardier от американския пазар, твърди Канада. Британският премиер Тереза Мей също разкритикува плановете на правителството на САЩ. Причината: крилата на самолетите Bombardier се монтират в Северна Ирландия.

Междувременно Тръмп засилва търсенето на нов ръководител на Централната банка на САЩ, като се срещна с бившия губернатор на Федералния резерв Кевин Варш и трима други кандидати, и обеща решение следващия месец. Тръмп по-рано коментира, че може да преназначи председателя на Фед Джанет Йелън на поста. Джером Пауъл, един от настоящите управители на борда на Фед, също се срещна с Тръмп по-рано тази седмица за работата на Фед, съобщи Wall Street Journal в петък. Тогава Тръмп не предостави подробности за срещата си.

Китай

Китайското правителство реши да въведе квотата за електрически автомобили едва година по-късно от първоначално планирания срок. От 2019 г. производителите на автомобили в страната ще трябва да генерират поне 10% от продажбите си чрез електрически или хибридни автомобили. От 2020 г. квотата ще се увеличи до 12%. Квотата се прилага за всички производители, които произвеждат или изнасят повече от 30 000 автомобила с двигатели с вътрешно горене в Китай всяка година. Китай субсидира закупуването на електрически автомобили и вече се превърна в един от най-големите пазари за електрическа мобилност в света. В много големи градове вече съществуват строги ограничения за пускането на пазара на коли с двигатели с вътрешно горене.

Япония

Японският премиер Шиндзо Абе разпусна, както се очакваше, долната камара и обяви нови избори за 22 октомври. Мандаът всъщност изтичаше след една година. Абе оправдава хода с желанието си да поличи мандат за политиката си по отношение на Северна Корея.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Анализи
Доларът остана стабилен на фона най-дългата губеща серия от близо три години