IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС са изгубили общо 152 млрд. евро несъбрани приходи от ДДС

България отчита едно от най-големите неизпълнения на потенциалните приходи от ДДС - близо 21%

17:17 | 28.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Държавите от Европейския съюз (ЕС) са изгубили общо 152 милиарда евро несъбрани приходи от данъка върху добавената стойност (ДДС). Това посочва Европейската комисия в свое прессъобщение, базирайки се на данните от ново свое проучване.

Несъбраните приходи от ДДС, които представляват разликата между потенциалните и реално събраните приходи от данъка, отново демонстрират необходимостта от задълбочена реформа, за да могат държавите членки да се възползват в пълна степен от приходите от ДДС в своите бюджети,  коментират от Комисията. Макар да има известни признаци на подобрение при събирането на приходите от ДДС, липсващите суми са все така неприемливо големи. Докладът идва малко преди Комисията да отправи предложения за основно преразглеждане на системата на ДДС.

Макар средните за ЕС суми да се подобряват, резултатите от събирането на ДДС варират значително от една държава членка до друга. Най-голямо неизпълнение на потенциалните приходи от ДДС е отчетено в Румъния (37,2 %), Словакия (29,4%) и Гърция (28,3%). Най-малката разлика между потенциалните и реално събраните приходи от ДДС е регистрирана в Испания (3,5%) и в Хърватия (3,9%). За България процентът е от сравнително високите - 20,58%, или 1,052 млрд. евро, с което страната се нарежда на 8-мо място по неизпълнение на потенциалните приходи от ДДС.

В абсолютно изражение най-голямата разлика между потенциалните и реално събраните приходи от ДДС, възлизаща на 35 милиарда евро, е отбелязана в Италия. Несъбраните приходи от ДДС намаляват в повечето държави членки, като най-големи подобрения има в Малта, Румъния и Испания. В седем държави членки несъбраните приходи от ДДС леко се увеличават: Белгия, Дания, Ирландия, Гърция, Люксембург, Финландия и Обединеното кралство. 

В България несъбраните доходи също намаляват, като през предишната година те са били в размер от 24% от потенциалните приходи от ДДС. Размерът на събраните приходи също се увеличава с 6% от 7,451 млрд. евро до 7,940 млрд. евро.

Данни за България за събраните и несъбраните приходи от ДДС от 2011 до 2015 г.

„Държавите членки не бива да се примиряват с тези огромни загуби на приходи от ДДС. Комисията подкрепя усилията да се подобри събирането в целия ЕС, но сегашните правила за ДДС са от 1993 г. и съответно не са актуални", коментира комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси. "Скоро ще предложим модернизация на правилата за ДДС върху презграничните продажби. Благодарение на нашата реформа презграничните измами с ДДС ще намалеят с 80% и тези крайно необходими средства ще се върнат в хазните на държавите членки.“

През октомври Европейската комисия ще представи предложения за амбициозна актуализация на правилата за ДДС на ЕС. Целта е борбата с измамите с ДДС да стане по-лесна, а събирането на данъка — по-ефикасно, коментират от Комисията. В неотдавнашни публикации на медиите е установена също и връзка между широкомащабни измами с ДДС и организираната престъпност, в т.ч. тероризма. Този проблем може да бъде разрешен само ако държавите членки работят заедно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още