IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Сивата икономика расте с 2-3 млрд. лева годишно

Пропастта между данъчни приходи и БВП означава, че или бизнесът не плаща данъци, или администрацията не ги събира, смята Божидар Данев

13:22 | 28.09.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Божидар Данев. <em>Снимка: БСК</em></p>

Божидар Данев. Снимка: БСК

Сивата икономика расте с 2-3 млрд. лева годишно от 2009 г. до 2016 г., показват изчисления на Българската стопанска камара (БСК). Работодателската организация представи днес изчисления за динамиката в сивия сектор от 2007 г. насам, без обаче да конкретизира обема му. Според данни на композитния индекс "Икономика на светло", разработен от Асоциацията на индустриалния капитал в България обаче, сивата икономика е достигнала през миналата година ниво от 28,12% от БВП. 

Данъчните приходи би трябвало да следват ръста на БВП и това се случва през 2007 – 2008 г. В следващите години, включително на кризата, в България се получава разминаване между динамиката при приходи от данъци и БВП, заяви председателят на БСК Божидар Данев. 

По думите му такова разминаване не се наблюдава в страни като Германия, Франция, Австрия, дори и Италия.

Пропастта между данъчни приходи и БВП според него означава, че или бизнесът не плаща данъци, или администрацията не ги събира. 

Според авторите на анализа данъчните приходи би трябвало да нараснат повече през годините, тъй като са променени базови икономически параметри, като облагането на труда и повишението на акцизите.

В структурата на данъчните приходи намаляват основно приходите от ДДС и данък печалба, което е точен индикатор за сив сектор, тъй като няма промяна в ставките, каза Данев. Това донякъде по думите му се компенсира от осигурителните вноски и акцизите.

Според анализа в събираемостта на акцизите почти няма промяна, независимо от вдигането на акцизните ставки и обемите в продажбите на акцизните стоки. От БСК изчисляват, че за периода 2007 – 2016 г. при горивата има изменение на акцизите от 12,6 до 33 на сто, а поевтиняването на петрола увеличи обема на продажбите.

Божидар Данев заяви, че масовите механизми за укриване на данък печалба са следните:  завишаването на стойността на активите и на инвестиционните разходи, трансфериране на цени – когато една фирма търгува само с един търговец, с който е свързана и износ на печалбата, изнасянето на услуги от фирмите в чужбина (например счетоводство и ИТ услуги) на много по-високи цени, отколкото в България.

Компаниите в Топ 50 по приходи (според класация на БСК) почти нямат печалби, каза още Божидар Данев.

Той коментира, че през периода 2007 – 2016 г. Има увеличение на минималната заплата (91%), средната заплата (121%), минималния осигурителен доход (МОД – 121%), тавана на облагаемия осигурителен доход (86%) и осигурителната ставка с 25 на сто. Работодателите заявиха, че в края на разглеждания период приходите от осигурителни вноски изпреварват темовете на БВП.

Според тях ръстът на сивата икономика частично се компенсира от нарастването на дела на данъка върху доходите на физическите лица (ДДФЛ), осигурителните вноски и акцизите.

„Компенсираме намалението на приходите с повишение на базови икономически параметри. Това разбива мита, че не е променено данъчното облагане“, бе коментарът на Данев.

Той за пореден път заяви, че всички работодатели са срещу определянето на МОД и попита, дали има заведено дело след криминализирането на неплащането на осигурителните вноски три години след промяната.

„Нашите сметки показват, че над 2 млрд. лв. всяка година изчезват само заради допълнителните изменения в сивия сектор“, каза Божидар Данев, като уточни, че това е промяната при сивата икономика, а не размерът й. Тези несъбрани вземания са само „върхът на айсберга“, допълни той.

БСК предлага следните мерки срещу сивия сектор:

- ускорено въвеждане на директивите на ЕС за възстановяване на ДДС;
- корекции в процедурата за възстановяване на здравноосигурителни права;
- въвеждане на финансови норми за здравно обслужване на здравноосигурените лица;
- проверка на осигурителните плащания в държавните и общинските структури;
- въвеждането на ефективни инструменти за отговорност на държавните органи при неизпълнение на законови задължения;
- повече плащания с пос терминали.

Освен това според Данев няма нужда да чакаме европейската директива за корпоративната печалба, която определя, че данък печалба се плаща там, където са произведени услугата или продуктът. Ако се измени облагаемата база в България, може рязко да се увеличи събирането на данък печалба, каза той.

„Крайно време е България да изгради цифрова библиотека със счетоводната информация на дружествата, държавата това може да го аутсорсне на бизнеса, за да може проверката и връщането в годините да става ефективно“, препоръча още председателят на работодателската организация.

Той настоява още за публичен регистър на обжалваните, отменените и останалите в сила актове на данъчните.

Данев поиска още и децентрализация на бюджета, а не „общините да седят с каскети и да чакат помощи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Ако искат да има повече събираемост - то първо трябва да покажат на хората за какво се плаща точно. Винетките преди колко години ги въведоха? И? Промяна? Да към по плачевно! Така е със всички данъци! Хората искат като плащат да виждат резултати от това, а не плащаш и накрая ремонти и всичко пак за твоя сметка. Данъците даже трябва да се намалят с поне 40% има ресурс за това даже и за повече. Просто преструктуриране на държавните разходи - съкращаване на държавна администрация и подменянето и с електронни системи. Прилагане на закона еднакво за всички - най очеизвадния пример за неспазване на закона. В устава на Народното събрание е записано, че депутатите са задължени да присъстват в комисиите и заседанията, ако не го спазват се прилага Кодекса на труда където пише, че за 3 дена неявяване (самоотлъчка) се налага дисциплинарно уволнение. Колко депутата се дисциплинарно уволнени до сега? И като виждаме как органа който кове законите, как нагло не ги спазва е какво очаквате от гражданите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Проблемът със сивата икономика е, че тези който плащат редовно данъци все по ясно им се навира в лицето, че това е грешка! Плащаш винетка, данък МПС и акциз на гориво +ДДС за колата и гориво и ремонти- караш по разбити пътеки който водят до още ремонти + отвратителното качество на горивата. Плащаш здравни - като отидеш на доктор все няма направления. Плащаш пенсионни - всички който се пенсионират след 77-ми набор ще са или без пенсия или с минимална (без значение на колко се осигуряваш, пък било то и на максималния праг). Плащаш данък за собственост - нямаш право на промени по нея (дори цветът не може да смениш) и не можеш да я защитиш при влизане с взлом. Плащаш ток + покриване на загубите от кражби (важи и за водата). Парното - и да искаш да го махнеш - НЕ МОЖЕ. Техен си до гроб (без значение, че техните тръби минават през твоя собственост и те трябва да ти плащат такса за това. Плащаш данъци, а вечерта лампите не светят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Ми на много народ му писна да плаща осигуровките на едни със засилена пигментация. Мой познат имаше бизнес, идва проверка това и това няма 500 лв глоба, сграда с подобна дейност, без да е регистрирана, без да имат фирма и тн, 50 метра по-надолу не им правят нищо, защото реално те се водят, че ги няма, накрая и на него му писна, закри фирмата и продължи да си работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Хаха.Не бе Данев, събират ги тия данъци от тази разлика, просто не отиват в бюджета, а в черната каса на управляващата партия и в сивите бизнес предприятия на Дебелян Пееввски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
Забравяш и макс кешови разплащания до 1000 лева примерно :)Кви ли не тъпотии ще изпишат, какво ли не ще си изсмучат от пръстите, само и само да си прокарат мракобесната политика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
sdar
преди 6 години
Решението е лесно, ако следваме логиката на БСК би било нещо като:1. Смъкване на плоския данък на 5% и слягане на лимит на облагаемия доход до 2400лв. по аналогия с осигурителния доход.2. Вдигане на ДДС на 24% за да компенсираме по-малките приходи.Ето ти решението. Както винаги всичко в името на бизнеса и всичко за сметка на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още