IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: Бюджетният излишък ще надхвърли 2,3 млрд. лева през септември

Средствата във фискалния резерв са в размер на 11,6 млрд. лева към края на август, а в бюджета на ЕС България е внесла над 607 млн. лева

21:50 | 29.09.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продължаващ ръст на бюджетния излишък и през  септември, прогнозираха от Министерството на финансите в последния работен ден на месеца. Очакванията са салдото по консолидираната фискална програма да бъде положително в размер на 2,38 млрд. лева.

Данните от изпълнението на бюджета към края на август показват излишък от 2,15 млрд. лева. Той се дължи основно на ръста на данъчните и осигурителните доходи. В същото време салдото по приходите от европейските фондове се влошава, но това е базов ефект в 2016 година, свързан с възстановени към България грантове, обясняват финансистите.

Във фискалния резерв има 11,6 млрд. лева, спрямо 11,7 млрд. лева към края на юли.

Към 31 август приходите по КФП са в размер на 23,2 млрд. лева, или 65,7% от годишния план. Спрямо същия период на 2016 година приходите се увеличават с 1,49 млрд. лева. Постъпленията от данъци в хазната са в размер на 19,4 млрд. лева, което е 69,2% от планираното. Приходите от преките данъци са в размер на 3,55 млрд. лева, а от косвени - 9,64 млрд. лева.

От данните на Министерството на финансите е видно, че постъпленията от данък добавена стойност (ДДС) са в размер на 6,27 млрд. лева и се увеличават с 440 млн. лева спрямо първите осем месеца на 2016 година. Размерът на невъзстановения ДДС към 31 август е 71,5 млн. лева.

Приходите от акцизи са 3,2 млрд. лева.

От социални и здравноосигурителни вноски в бюджета са постъпили 5,43 млрд. лева, което е ръст от 14,3% (682 млн. лева).

Към края на август финансовото министерство отчита и ръст на разходите по КФП. Те възлизат на 21,1 млрд. лева, спрямо 19,7 млрд. лева за същия период на миналата година. Увеличението е в резултат на по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания, базов ефект от увеличението на пенсиите - през юли 2016 година и през юли 2017 година, както и по-високите разходи за субсидии за персонал.

Предварителните данни за изпълнението на бюджета показват, че приходите към края на септември ще бъдат в размер на 26,1 млрд. лева, а разходите - 23,7 млрд. лева.

Към края на август България е внесла в европейския бюджет общо 607,4 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Или пък лъскаме имидж с подценени приходи или надценени разходи заради ERMII. Вътрешнополитическите дивиденти се изчерпаха или по-скоро изтъркаха и сега се търси нов импулс с външната политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 6 години
Хъм , най интересното в случая е как тази новина кореспондира с Горановите изказвания за нуждата от охлаждане на икономиката . Както е казано в свещената книга - "По делата им ще ги познаете" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
doba
преди 6 години
Намирисва на Коледни добавки май.Ако пък получат и цяла 13-та, пенсионерската любов ще се изсипе връз ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
alex8712
преди 6 години
Като приемаха бюджет 2017 планираха дефицит - интересно дали ще се постараят да профукат тези 2,3млрд. в последните няколко дни на годината...Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още