IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще станем ли свидетели на есенното рали на борсите?

По-важните събития, които ще вълнуват пазарите през тази седмица

08:37 | 21.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки политическата несигурност в последно време фондовите пазари проявяват устойчивост към лошите новини. Германският индекс Dax и Euro Stoxx 50 дори отбелязаха нови върхове. А към края на седмицата признаците на облекчение в конфликта в Сирия и в търговския спор между Пекин и Вашингтон успокоиха допълнително участниците на пазара.

Отлагането на решението на британския парламент относно сделката за Brexit с ЕС може да създаде несигурност в началото на седмицата. Независимо от това анализаторите на търговската банка Helaba задават въпроса дали вече не е разчистен пътят за традиционното рали в края на годината - в края на краищата четвъртото тримесечие е традиционно най-силната фаза за фондовия пазар.


В междинния си политически баланс експертите на Landesbank поясняват, че досега нито осезаемата търговска война, нито твърдият Brexit не подкрепиха истински фондовите пазари. Въпреки че последните политически развития са положителни за акциите, те все още не са основа за фундаментална преоценка на дивидентните акции.

Освен политически фактори като по-нататъшния дебат за Brexit в британския парламент, тази седмица в центъра на вниманието ще са икономическите въпроси. Акциите вече започнаха да тестват икономическо възстановяване.

Досега обаче прогнозите за растеж в редица страни и региони бяха свити, а важни водещи икономически показатели постоянно намаляват. „За разлика от тях съотношението цена и печалба расте значително не само в Dax. Оценката е твърде висока за текущата фаза на цикъла “, казват анализаторите на Helaba.

Това предполага, че инвеститорите в акции вече са разпределили твърде много аванси. За да се подкрепи фундаментално настоящото равнище на цените, очакванията както за растежа, така и за корпоративните печалби трябва да започнат да се повишават. В допълнение към очакваните водещи индикатори през тази седмица – индексите за мениджърите на покупки и данните за бизнес климата на Ifo - акцентът е поставен и върху тримесечните отчети, и по-специално върху перспективите на компаниите.

„Очаквам и PMI, и при бизнес климатът на Ifo да покажат леко подобрение през октомври", заяви пред Handelsblatt Робърт Грайл, главен стратег в Merck Finck Privatbankiers. Тези данни се очакват в четвъртък и петък.

Марио Драги, напускащият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), ще направи положително заключение за осемгодишния си мандат в четвъртък, настоявайки за допълнителни фискални мерки, особено към Германия. „Но дори и този път Берлин няма да отговори на призива му му“, казва Грайл. Не се очакват нови решения за паричната политика.

DZ Bank счита, че икономическата среда за акции не е оптимална. „Въпреки това, тъй като ние не очакваме дълбока рецесия, а най-вече „техническа“, световната икономика продължава да расте, а добре познатите стресови фактори не ескалират, има подобрена перспектива за акциите“.

Освен това дивидентната доходност предоставя премия по доходността спрямо облигациите от 4,2 процентни пункта, което е близо до рекордното ниво. В края на 2020 г. анализаторите на банката очакват ниво на Dax от 13 200 пункта и 3 700 пункта за Euro Stoxx 50. Това оставя място за вложенията в акции въпреки достигнатите високи стойности.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още