IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулативната игра на биткойн, която никой не разбира

Анкета показва, че американците не могат да посочат нито една финансова причина за биткойн инвестицията си

15:15 | 19.11.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Загрижени ли сте за гигантската биткойн мания? И би трябвало да сте.

След като спекулативната онлайн "валута" се повиши отново в четвъртък до нов рекорд от над 7 800 долара, оценявайки общата стойност на пазара на биткойни на 130 млрд. долара, ново проучване разкри, че повечето американци, които играят високорисковата игра, нямат представа какво правят, пише MarketWatch.

Три четвърти от притежателите на биткойни не могат да посочат една финансова причина за инвестицията си, а повече от половината от тях не се притесняват за технологичната сигурност на своите биткойни, въпреки че стотици милиони долари вече бяха краднати от онлайн хакери.

Това показват резултатите от проучване на 564 спекуланти или инвеститори, проведено между 9 и 13 ноември от изследователската компания Pollfish по поръчка на финансовия уебсайт LendEDU.

Средният биткойн спекулант притежава 2930 долара в „дигиталната валута“ в момента на провеждане на анкетата. Оттогава тази стойност се е повишила до 3500 долара, ако се допусне, че нито е купувано, нито е продавано.

Запитани защо са залагат на биткойна, 41% от анкетираните отговорили, че смятат виртуалната валута за „технология, променяща света“. 21% твърдят, че това е „дългосрочен инструмент за инвестиция като златото и среброто“, а 15% са започнали по съвет на роднина или приятел.

Нито едно от изброените не е финансова причини за извършване на инвестиция.

Дори ако технологията зад "биткойн да променя света“, това не дава никаква инвестиционна оценка или обосновка, пише MarketWatch.

Биткойн не притежава патент над технологията. И ако се вярва, че може да се превърне в аналогия на инвестицията в злато и сребро, е чудно как това се твърди на този етап. Биткойнът съществува само от няколко години и е един от най-нестабилните финансови активи в света.

Биткойнът поскъпва с близо 700% от март насам. Но две трети от анкетираните, 67%, заявяват, че не са предприели никакви стъпки за продажба на част от своите жетони. Само един на всеки шестима души казва, че приема биткойна като краткосрочна инвестиция, като планира да продаде в рамките на една година. Повечето от анкетираните заявяват, че планират да държат своите биткойни в продължение на години.

Поддръжниците на идеята за виртуалната валута казват още, че биткойн ще преоткрие начина, по който плащаме за нещата. Може би. Но само 8% от анкетираните планират да го използват за покупки.

С други думи, по-голямата част от мнозинството признават, че играят спекулативна игра, без да приемат напълно рисковете.

Финансови експерти ще кажат, че няма нищо лошо в хазарта или спекулациите, стига да знаете, че правите точно това. А спекулирането, особено в един балон, има много предимства – може да направите лесни пари.

Онези, които досега са заложили на биткойна, са спечелили големи печалби. Но това беше вярно и за онези, които залагаха на недвижими имоти в средата на последното десетилетие. Беше забавно, докато траеше, а спечелиха тези, които съумяха да си тръгнат навреме. Нещастието дойде при онези, които смятаха, че техните спекулации са инвестиции и продължаваха, след като музиката вече беше спряла.

Новините за биткойна може да следите тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
darcas1981
преди 6 години
Биткойна е пирамида, защото борсовите спекуланти го превърнаха в това нещо, а не създателите на технологията и идеята. Всяка една борсова стока, или компания може да се срине и да няма никаква стойност. Леман Брадърс нещо говорят ли ти Khao?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
comet
преди 6 години
То че е куха пирамида е явно, но е и схеми откраднатите пари да ги движат/укриват свободно без граници. Участниците са не само крадците които си прехвърлят парите, но предполагам и корпорациите за да си укриват парите от данъци (т.е. нещо като офшорки в развитие). Разбира се, създателите на схемата накрая също ще се облажат (когато схемата ще се закрие за да се замени с друга още по-сложна за разбиране), а дребните спекуланти и рибоци ще глътнат по една вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
red6
преди 6 години
Разликата е, че Иридия е необходим за една камара производства. Биткойна или всякакъв друг алт-койн не е. И още една разлика ако сега си вземеш 1 кило иридий за 35к$ и падне на 15к$ (почти невероятно), то ти ще имаш 1кг Иридий, дето да обърнеш в пари. Ако за тия 35к си вземеш 5 БТК, ако/като се сринат на 15к може да не вземеш нищо, защото... И бонуса - накрая имаш едни файлчета с хещове, дето можеш да си ги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 6 години
сега за метала ли говориш или за телекома ? или просто ни разсмиваш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
darcas1981
преди 6 години
Абе то и от Иридий никой не разбира, ама това не пречи да се търгува на всички борси. По логиката на автора над 90% от нещата, които се търгуват на финансовите и стоковите борси са напълно неразбирами за обикновения човек, ама той не спира да инвестира. Отговорност за биткойн истерията носят борсовите спекуланти, които повличат след себе си всички останали. Тяя първи трябва да увиснат на въжето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
khao
преди 6 години
което си е нормално, участниците в една пирамидална схема почти никога не осъзнават че ги клатят, питайте някой от вложителите в дупнишката каса дали е знаел че е пирамида :)... така и тук, като се спука балона и се набълбукат ще се сетят... ае почвайте със слюнката, плюйте по тоя дето ви отваря очите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
george353
преди 6 години
Ще пускат байткойн крипто = 8 биткойна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
coder
преди 6 години
Аз не я разбирам и затова не съм вложил нито 1 стотинка там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
"Биткойна" е реална бизнес игра за която умните играчи знаят, че играта ще приключи в 12 часа.Проблемът е, че в "стаята", където играят няма часовник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още