Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Светът не може да избяга от долара - поне засега

Претендентът за трона му трябва да има американски атрибути, включително дълбоки и ликвидни капиталови пазари, независима централна банка и върховенство на закона

Светът не може да избяга от долара - поне засега

Снимка: Bloomberg

Най-ефективното оръжие в борбата на Америка със стратегически и икономически конкуренти може би е доларът, пише Дейниъл Мос за Bloomberg. 

Страни като Русия и Китай се дразнят от господството на долара, но не могат да направят много повече от това да изразяват позиции и да внесат сравнително леки корекции в своите монетарни действия. Руският президент Владимир Путин призна това наскоро, като каза на журналистите, че „не искаме да го премахнем, защото той е универсална валута“. Кампанията на Китай за интернационализация на юана, получила подкрепа от Международния валутен фонд през 2016 г., не върви никак бързо.

Путин говори след като руският петролен фонд обяви, че ще елиминира вложенията си в долари и ще ги прехвърли в евро, злато и юани. Трансферите ще се извършат в рамките на резервите на централната банка и затова нямаше голямо въздействие върху пазарите. Фонът на всичко това е възражението на Русия срещу санкциите, които Вашингтон прилага, след като Путин анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г. Оттогава страната се опитва да намали експозицията си към американската валута. През 2019 г. държавният петролен гигант "Роснефт" прехвърли своите експортни договори в евро. Делът на руския износ в долари за първи път падна под 50% през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Въпреки негодуванието си, Русия призна, че доларът е толкова вездесъщ в глобалната търговия, че е трудно тя да функционираш като модерно общество без него. В долари са почти 60% от глобалните резерви на централните банки, а 88% от валутните транзакции в света са с участието на зелената валута. Около половината от трансграничните заеми и международни дългови ценни книжа са деноминирани в долари. Когато пазарите зациклиха в началото на пандемията от Covid-19, Федералният резерв, а не руската или китайската централна банка, се притече на помощ на световната финансова система.

Но неуязвима ли е доминацията на долара? Има причини за скептицизъм. Рекордните бюджетни дефицити в САЩ ще означават продажба на повече държавни облигации, които стимулират глобалното предлагане на щатската валута, а търговският дефицит нараства. (Това не са нови аргументи.) Макар резервите на централните банки, доминирани в долари, да представляват 59% от общите, това е най-ниското ниво от 25 години, според МВФ. Действията на Фед през март 2020 г. бяха ефективни за предотвратяване кризата в общественото здраве да се превърне във финансов катаклизъм, но институцията е силно чувствителна към настроенията в Конгреса. Законодателите могат да подрежат крилата й по всяко време. Фед досега е избягвал този сблъсък; централните банки в чужбина, получили суапови линии при избухването на пандемията, са съюзници или партньори на САЩ. Би било трудно на Фед да даде суапова линия, да речем, на Китай или дори на Хонконг. Политиците ще бъдат линчувани на Капитолия. В крайна сметка тези червени линии могат да осуетят ефективността.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
5
 
5
michaelis23 до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
а нешо за президентските им избори, как качиха мавзолея с гласовете от отвъдното които са слезли да гласуват у свише между 2 и4 сабале ? .... ааа тия организирани нахлувания у парламента им, разни негъpckи бунтове ммм треа ли да го споменавам или нема нужда ? то и във Факултето и Ямбол бл. 20 немаше такива цигааании как при тия ...
1
 
4
 
4
michaelis23 до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
не съм мноо сигурен, НО и "върховенството на закона" го видехме при тия, трият и блокират президента, налагат само една истина, създават разни ми ти Ковидни Кризи с финансирането на разни китайски лаборатории, печатат си ей така ени 6 трилиона за запълване на дупките разбиийш ли, създаване на пеерастии от 60 пола и мигрантски потоци, докато техните хора лежат по улиците у Калифорния .... е тва го плащаме ние и останалия свят ама дреме ти на салама ей Найлона ше напише още нещо за кучетата и ше си купим шиткойни, че инае нема кво да ядеме да го евааа ....
3
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Почнаха ли мяукания и стенания на любителите на жужета и дзяота? Таварищи, дори рашъните и китайчока сакат долари и евро.
1
 
4
 
2
преди 1 месец
нема се плашиш НейкоF, фани препиши нешо друго шот с ваще алабалистики .... мдам вече ви знаят и у вестник "Лютеница" с такиа неща като "независими централни банки", "американски атрибути" и т.н. ..... Аз иам един длибок космат български атрибут и го чешам редовно, да ви го подам и на вас да го почешете и вие ?! .... :))
1
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Претендентът за трона му трябва да има американски атрибути, включително дълбоки и ликвидни капиталови пазари, независима централна банка и върховенство на закона"Тия неща, коiто са ги споменали ги има в много други страни. Нищо не споменават за US армията, която ти пращат ако не използваш долара.

Още от Анализи
След криптосрива: печалбата от биткойни на Tesla e почти унищоженa