IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ vs. ОПЕК – помрачени петролни прогнози и опит за противодействие

Кои бяха основните задвижващи механизми на петролните пазари през годината и какво може да се очаква по отношение на петролните цени през 2020 г.?

08:13 | 30.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През декември 2018 г. членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, начело с Русия, договориха колективни съкращение на добива на петрол в размер на 1,2 млн. барела на ден, изненадвайки страничните наблюдатели, които очакваха въпросното свиване да бъде ограничено в рамките на 1 млн. барела дневно. В рамките на картела редукцията на производството беше определено на 0,8 млн. барела на ден, докато партньорите на организацията се ангажираха с останалите 0,4 млн. барела.

До тази сделка се стигна, след като Иран даде своето съгласие за мерките, докато Русия се включи в първоначалните преговори като медиатор между Техеран и Рияд.

След като съкращенията влязоха в сила, в началото на 2019 г. Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че опитите за балансиране на петролните пазари от страна на ОПЕК могат да отнемат значително време, тъй като усилията на Саудитска Арабия за свиване на производството не са подкрепени от Русия. Агенцията затвърди своята прогноза, че ръстът на търсенето на петрол през 2019 г. ще достигне 1,4 млн. барела на ден, спрямо 1,3 млн. барела на ден, регистрирани през 2018 г.

МАЕ прогнозира, че търсенето на петрол ще достигне 100,7 млн. барела на ден в глобален план, като сподели и очакванията си за средната прогноза стойност на международния бенчмарк сорт Брент – 61 долара за барел спрямо 71 долара през 2018 г.

С разрастване на икономическо-социалната криза във Венецуела МАЕ внесе тревога на петролните пазари, като предупреди, че сътресенията в южноамериканската страна имат потенциала да окажат негативно влияние върху доставките на глобалните петролни пазари, тъй като темпът на добив във Венецуела сериозно се забавя.

Петролното производство на Венецуела вече достигна своето най-ниско ниво от десетилетие насам на фона на задълбочаващата се криза, засягаща икономиката, управлението и населението на страната.

В същото време от ОПЕК посочиха в своя месечен доклад, че производството на петрол в рамките на картела отбелязва своя най-голям спад от две години насам през януари.

Докато основният играч в организацията, Саудитска Арабия, намали своя добив с повече от обещаното, изпълнението на поетите ангажименти за свиване на продукцията от всички членове на картела бяха изпълнени на 80%.

През първия месец на 2019 г. 14-те страни от групата отбелязаха спад в добива с 930 хил. барела на ден до 31,02 млн. барела дневно.

Смяна на перспективата

Към средата на февруари ОПЕК понижи прогнозата си за търсенето на петрол за цялата година, аргументирайки се с продължаващото забавяне на световната икономика на фона на търговската война между САЩ и Китай и очакванията за укрепване на ръста на добива в някои конкурентни производители на петрол.

Картелът предвиди свиване на търсенето на петрол до 30,59 млн. барела на ден. В същото време стана ясно, че производството в рамките на ОПЕК е намаляло с почти 800 хил. барела на ден до 30,81 млн. барела при търсене от 30,59 млн. барела дневно.

Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още