IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14 германски компании искат държавата да влезе в тях като акционер

Lufthansa не е сама: повече от дузина компании поискаха от федералното правителство рекапитализация, то работи по стратегия за участие

08:43 | 11.08.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският икономически министър Петер Алтмайер. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Германският икономически министър Петер Алтмайер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

След частичната национализация на Lufthansa федералното правителство обмисля влизането си в други компании. „14 компании вече изрично посочиха необходимостта от рекапитализация“, пише държавният секретар по икономическите въпроси Улрих Нусбаум в отговор на писмен въпрос на депутата от Зелените Катарина Дрьоге. За „огромното мнозинство от компаниите“ проверката е в самото си начало, пояснява той, цитиран от Handelsblatt.

За да защити германските компании от последиците от кризата и, както подчертава министърът по икономическите въпроси Петер Алтмайер (ХДС), да запази „същността на нашата икономика“, в края на март федералното правителство стартира икономическия стабилизационен фонд (WSF) в размер на 600 милиарда евро (WSF). Преди месец Европейската комисия даде своето одобрение за процеса.



Фондът е насочен предимно към корпорации и по-големи средни компании. По принцип WSF може да помогне по два начина: Може да гарантира заеми и да придобива акции на дружества с цел рекапитализиране на компании. Участието на правителството във фирми във времена на криза може да бъде оправдано и по отношение на регулаторната политика, ако компаниите се нуждаят от подкрепа не по своя вина, а поради икономически шок: в случая става въпрос за пандемията Covid-19.

Имената на компаниите, които молят правителството за капитал, се пазят от Берлин като държавна тайна. Известен е само случаят с Lufthansa: авиокомпанията получи държавна помощ в размер на 6 млрд. евро и оттогава 20 процента от нея е собственост на федералното правителство.

Колко от 14-те кандидати всъщност ще попълнят капиталовата си база със средства на данъкоплатците все още не може да бъде предвидено „В момента не е възможно да се правят надеждни изявления относно естеството на каквито и да било мерки за стабилизиране“, обяснява Нусбаум и подчертава „субсидиарността на фонда за икономическа стабилизация“. Според него следва да се проучи по-специално „дали дружествата трябва да бъдат насочени към други програми за помощ“. Накратко: влизането в държавата трябва да е последната мярка.

Интерес към държавна помощ от 60 предприятия

Като цяло, според Нусбаум, федералното правителство е получило „изразяване на интерес“ към WSF от „почти 60 компании“. По-голямата част от тези фирми се интересуват предимно от гаранции за заем. Това едва ли е изненадващо, тъй като тази форма на държавна помощ - за разлика от мерките за рекапитализация - не включва намеса в имуществените отношения.

“Фактът, че толкова много по-големи компании разчитат на подкрепа от правителството, показва за пореден път сериозността на ситуацията", казва зеленият депутат Дрьоге, говорител по икономическата политика на своята фракция в Бундестага. "Що се отнася до преките държавни участия обаче, трябва да е ясно, че става въпрос за инвестиции за спасяване, а не за постоянно портфолио за министър Алтмайер. Сега федералното правителство трябва да представи стратегия за това кога и как ще продаде акциите отново”, пояснява той.

Според информация на Handelsblatt правителството в момента работи върху стратегия за участие. Съвсем наскоро Министерството на икономиката и финансите постигна съгласие за „критерии за тестване“ за отпускането на средства от страна на WSF. Според тях трябва да се изясни, наред с други неща, дали въпросната компания наистина е изпаднала в затруднение поради пандемията, а не е пострадала преди това от управленски грешки или е била структурно недобре разпределена.

Съображенията за индустриалната политика, като насърчаването на ключови технологии, не трябва да играят роля при вземането на решение относно държавната помощ.



Правителството иска да остане отвъд мениджърските решения

Правителството възнамерява да остане извън управленските решения като обновяване или екологично преустройство, дори ако държавата стане съсобственик. Зелените смятат, че това е грешка. "Ако държавата се включи в дадена компания, тя трябва да бъде обвързано с ясни критерии за сигурност на работните места и опазване на климата", казва Дрьоге. "В това отношение федералното правителство постигна твърде малко с участието си в Lufthansа”.
Помощ по линия на WSF обикновено може да получат компании, които са изпълнили два от следните три критерия:

Трябва да отчетат общи активи за над 43 милиона евро.

Трябва да са постигнали приходи за над 50 милиона евро.

Трябва да са наели повече от 249 служители средно на година.

Изключения може да се прилагат за компании, които са част от критичната инфраструктура или - като някои доставчици в самолетостроенето например - играят централна роля в цялата верига на стойността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
те не са капиталисти, а чиста проба чантаджии-бюрократи ... капиталист е бил тоя дето е основал компанията преди незнам си колко години и дето вече не е между нас... ама кво да правиш като не им дават да фалират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
да... ти беше от десните от герб, нали :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Като не можа да победи с революция, сега явно социализЪмът ще победи по мирен път. При това с най-актимното участие на баш капиталистите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Asdf1234
преди 3 години
Това трябва да направи и нашата държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още