IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън погази британската демокрация

Парламентът трябва да поиска вот на недоверие срещу правителството му и да предизвика общи избори, пише Financial Times

12:51 | 29.08.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Борис Джонсън взриви бомба в конституционния механизъм на Обединеното кралство. Искането на премиера до кралицата (вече одобрено – бел. прев.) да спре работата на парламента за срок до пет седмици, привидно за да подготви нова законодателна програма, е без съвременен прецедент.

Това е нетърпим опит да се смълчи парламента, докато той вече не може да спре катастрофално излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври. На седалището на британската демокрация, отдавна адмирирана в световен мащаб, му се взема думата относно най-важното решение, пред което е изправена страната от повече от четири десетилетия. Така реално се лишава от глас британският народ - от чието име Джонсън твърди, че действа. Време е парламентаристите да свалят правителството му с вот на недоверие, проправяйки пътя за избори, на които народът може да изрази волята си, пише Financial Times.

Представителното управление във Великобритания е упражняване на съвещателна демокрация, която включва дискусии, преговори и неизбежни компромиси. То дава право за вземане на решения от името на избирателите чрез депутатите, като им позволява да обсъждат въпросите в детайли - а в случая с Brexit, най-големият разлом в следвоенната история, детайлите имат значение. Както Джон Стюарт Мил пише за представителната демокрация: „Тяхната роля е да посочат желанията, да бъдат орган за народни искания и място за оспорвана дискусия за всички мнения, свързани с обществените въпроси... и, критично да проверяват, евентуално чрез оттегляне на тяхната подкрепа, онези високопоставени държавни служители, които наистина вършат обществена работа."

Историята показа, че шарлатаните, демагозите и потенциалните диктатори имат малко време за представително управление. Те търсят пътища да заобиколят парламента преди да заключат, че той е неудобство. Джонсън може да не е тиранин, но той постави опасен прецедент. Той и кликата около него, които избраха този революционен път, трябва да внимават какво си пожелават. 

Декларациите на премиера, че той не прави нищо ненормално, са толкова неискрени, колкото и твърденията, с които бе облепен автобусът, от който той ръководеше кампанията за напускане през 2016 г. Прекратяването на работата на парламента преди речта на кралица е установена процедура, но за една-две седмици, а не за пет. Прекъсването по време на партийните конференции през септември е нормално, въпреки че някои парламентарни дейности продължават и тогава. Една кратко прекъсване на парламентарната сесия можеше да съвпадне със сезона на конференциите.

Няма правна или административна обосновка за цялостно петседмично прекратяване на дейностите на парламента преди речта на кралицата. Джонсън използва конституционни машинации, за да възпрепятства парламента, в който има мнозинство срещу избраната от него политика. Премиерът ще твърди, че убедителността на заплахата му да напусне ЕС без сделка, освен ако Брюксел не се съгласи да промени споразумението за напускане на Великобритания, е подкопана, ако депутатите правят всичко възможно да го спрат. Запушването устата на парламента като част от безразсъдна преговорна тактика обаче е акт на конституционен вандализъм.

Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
"компютърни Лъве", "Принце на Интернета", вероятно никога не си стъпвал във Франция и не си говорил със жив французин. иначе нямаше да напишеш тази глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
Дончо и Борката показаха, че както обикновено англосаксонците са по-смели в действията си. и това им дава успеха на първия и изненадващ удар.ето че вчерашните избори в мотора на Европа, Германия, показват, че и там неизбежното започва да се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 4 години
Вероятно трудно може да се погази това което едва ли съществува в природата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 3
khao
преди 4 години
... а можеше един ден целия ЕС да говори английски и пак да сте фактор, но уви.... ***, лорд !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Я! Вече ясно си личи, че и ингилизите, ги управляват кухи ***. НАВЛЕЦИТЕ НА СВЕТА -САМОПРЕЦАКАНИ. ЕХА! :) Що ли не ми пука за тази бивша империя, как мислите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 2
dakl
преди 4 години
Авантюрата Брекекзит вече превърна два премира на Великобритания в политически трупове. Третият кандидат е готов да се присъедини в компанията на предшествениците си,междувременно окончателно лишавайки страната си от статуса на фактор в световната политическа сцена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 2
korn
преди 4 години
След БРЕКЗИТ може пак да има референдуми, вчера министър председателя на Шотландия се изказа много ясно по въпроса. И кой е извивал ръцете на малка Великобритяния, България и Румъния ли, опитахме се да ги колонизираме като ги заселехме с наши хора ли? Гордите англичани на чичко Тръмп ли ще разчитат да ги спасява, да не станат 51 -я щат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Имаше референдум по-въпроса в Шотландия.Много бързо забравяте.---хахахаха, а дали ти не си забравил, а ? или просто целенасочено пускаш опорки и лъжеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 5
hellwitch
преди 4 години
Няма лошо.Брекзит без сделка е най-бързия път на Великобритания обратно в съюза.Само, че първо ще мине през икономическа и национална катастрофа последвана разпадане на отделни държави, които после една по една ще се мъчат да се върнат в ЕС.Лошото е, че и ние както и ЕС ще трябва да минем през рецесия, заради тях. Но явно това е цената една бивша империя да осъзнае, че не е отдавна такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
И един мармот завива шоколада в станиол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още