IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън погази британската демокрация

Парламентът трябва да поиска вот на недоверие срещу правителството му и да предизвика общи избори, пише Financial Times

12:51 | 29.08.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки че този вестник не е привърженик на плебисцитите, той поддържа мнението, че резултатът от референдума през 2016 г. трябва да бъде приложен, но по начин, който ограничава доколкото е възможно щетите за икономиката, сигурността и националния имидж на Обединеното кралство. Референдумът не даде мандат за прокарване на най-крайната форма на Brexit. Изборният манифест на Консервативната партия от 2017 г., макар да повтаряше погрешната мантра, че „никаква сделка е по-добре от лоша сделка“, обеща да осигури „най-добрата възможна сделка за Великобритания... доставена от плавен, организиран Brexit”. Джонсън стана премиер благодарение само на гласовете на 92 000 членове на торите. Нито един премиер, който е поемал властта без общи избори, не се е отклонявал толкова радикално от предишната платформа на своята партия, нито се е опитвал да предприеме стъпка с такива сериозни последици.

Ако тактиката за прекъсване на парламентарната сесия на Джонсън успее, Великобритания ще загуби правото си да изнася лекции на други страни относно техните демократични недостатъци. Конституционните разпоредби на Обединеното кралство отдавна разчитат на конвенциите. Съществува опасност обаче един безскрупулен лидер да погази тези конвенции. Това не се е случвало в съвременната епоха.

Ако тактиката за прекъсване на парламентарната сесия на Джонсън успее, Великобритания ще загуби правото си да изнася лекции на други страни относно техните демократични недостатъци

Парламентаристите трябва да се възползват от възможността си през следващата седмица да защитят волята на Камарата на общините срещу тази на премиера. Периодът, през който ще заседават, може да е твърде кратък, за да се приеме законодателство, изискващо отлагане на излизането на Великобритания от ЕС. След това онези, които са против Brexit без сделка, трябва да забравят различията си и да отправят предложение за вот на недоверие към правителството. Това е неприятно дори за най-пламенните привърженици на оставането в ЕС в средите на торите, както и за други като либералдемократите, тъй като отстраняването на Джонсън навреме, за да се повлияе на процеса по Brexit, може също да наложи създаването на служебно правителство с лидер Джеръми Корбин от лейбъристите - резултат, от който с право се страхуват.

Основният приоритет обаче трябва да бъде защитата на британската демокрация. Джонсън може да се стреми да игнорира такова гласуване и да се опита да се задържи до след Brexit. Това би било още по-голямо конституционно погазване от действията му тази седмица. То би потвърдило, че Великобритания има деспот на Даунинг Стрийт.

Стандартният път за правителствата, изправени пред парламенти, които им пречат да прилагат своите политики, е да отнесат въпроса към хората. Тогава премиерът може да застане на позицията „без сделка“, потенциално в пакт с партията Brexit. Ако спечели, Великобритания ще трябва да уважава резултата и да живее с последствията. Опозиционните партии ще трябва да използват собствените си усилени кампании и избирателни съглашения, за да предотвратят такъв резултат. Джонсън представя настоящата битка като такава между парламента и народа. Ако той е уверен в подкрепата на хората, той трябва да е готов да изпробва това на избори - вместо да прави арогантен опит да възпрепятства парламентарната демокрация, която е основата на просперитета и стабилността на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
"компютърни Лъве", "Принце на Интернета", вероятно никога не си стъпвал във Франция и не си говорил със жив французин. иначе нямаше да напишеш тази глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
Дончо и Борката показаха, че както обикновено англосаксонците са по-смели в действията си. и това им дава успеха на първия и изненадващ удар.ето че вчерашните избори в мотора на Европа, Германия, показват, че и там неизбежното започва да се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 4 години
Вероятно трудно може да се погази това което едва ли съществува в природата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 3
khao
преди 4 години
... а можеше един ден целия ЕС да говори английски и пак да сте фактор, но уви.... ***, лорд !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Я! Вече ясно си личи, че и ингилизите, ги управляват кухи ***. НАВЛЕЦИТЕ НА СВЕТА -САМОПРЕЦАКАНИ. ЕХА! :) Що ли не ми пука за тази бивша империя, как мислите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 2
dakl
преди 4 години
Авантюрата Брекекзит вече превърна два премира на Великобритания в политически трупове. Третият кандидат е готов да се присъедини в компанията на предшествениците си,междувременно окончателно лишавайки страната си от статуса на фактор в световната политическа сцена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 2
korn
преди 4 години
След БРЕКЗИТ може пак да има референдуми, вчера министър председателя на Шотландия се изказа много ясно по въпроса. И кой е извивал ръцете на малка Великобритяния, България и Румъния ли, опитахме се да ги колонизираме като ги заселехме с наши хора ли? Гордите англичани на чичко Тръмп ли ще разчитат да ги спасява, да не станат 51 -я щат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Имаше референдум по-въпроса в Шотландия.Много бързо забравяте.---хахахаха, а дали ти не си забравил, а ? или просто целенасочено пускаш опорки и лъжеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 5
hellwitch
преди 4 години
Няма лошо.Брекзит без сделка е най-бързия път на Великобритания обратно в съюза.Само, че първо ще мине през икономическа и национална катастрофа последвана разпадане на отделни държави, които после една по една ще се мъчат да се върнат в ЕС.Лошото е, че и ние както и ЕС ще трябва да минем през рецесия, заради тях. Но явно това е цената една бивша империя да осъзнае, че не е отдавна такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
И един мармот завива шоколада в станиол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още