IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit и блокади – политиката ще е решаваща за Коледното борсово рали

Държавните облигации на страните от Южна Европа се радват на силно търсене

08:14 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Две широкообхватни политически решения в неделя трябва да решат дали фондовите пазари ще започнат новата търговска седмица с печалби или загуби. В Германия държавните ръководители заедно с канцлера Ангела Меркел обсъждат нови ограничения за обществения живот, за да овладеят коронакризата. В същото време на европейско ниво се водят евентуалните финални преговори в покера за Brexit.

Много борсови участници очакваха твърдо, че федералното правителство на Германия ще реши да затегне ограниченията за пандемията преди Коледа поради нарастващия брой на заразените (това се и случи през уикенда). Затова борсовите търговци ще се сдържат все повече, казва пазарният анализатор Милан Куткович от брокерската къща Axi. „Ситуацията се влошава и в други европейски страни. Въпреки значителния напредък по отношение на ваксините за инвеститорите става все по-трудно да игнорират „тук и сега“.

Сега трудни за ингорниране са и преговорите за Brexit: датата на излизане на Великобритания от досегашните търговски условия в края на декември е твърдо фиксирана.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън определиха краен срок до неделя за разрешаване на последните спорни точки. Ако преговорите се провалят, Великобритания е заплашена от оттегляне от европейския вътрешен пазар без търговско споразумение в края на декември.

„Преговорите могат да доведат до успех в последната секунда, но това далеч не е сигурно“, предупреждава анализаторът Йохен Щанцл от онлайн брокера CMC Markets. „Инвеститорите трябва да се подготвят за края на мръсния Brexit без сделка, който ще осакати растежа както на британско, така и на европейско ниво".

Рали при облигациите от Южна Европа

С оглед на несигурната перспектива инвеститорите се покриха в петък: Dax падна с почти два процента от своя пик, но се стабилизира на около 13 150 пункта през деня. Eurostoxx50 се раздели с около един процент до 3480 пункта. „Това не е нищо повече от здравословно прибиране на печалбата“, казва борсов посредник. "Като се има предвид тази икономическа среда, така или иначе е чудо, че курсовете са на това ниво."

В средата на изминалата търговска седмица германският референтен индекс се приближи до своя връх по време на пандемията от 13 460 пункта - най-високото ниво от началото на срива през март. С 13 454 пункта обаче Dax остана без въздух, като в крайна сметка загуби 1,4% на седмична база.

Ралито обаче продължи при държавните облигации от Южна Европа: В петък доходността по десетгодишните испански държавни облигации падна под нула процента за първи път в историята на страната. Доходността по десетгодишните португалски държавни облигации падна под нулата за първи път - в средата на седмицата.

Италианските държавни облигации също достигнаха рекордното си дъно за всички времена. ЕЦБ обяви, че ще разшири обхвата на своята програма за изкупуване на пандемични облигации. В резултат на това рисковите премии за южноевропейските облигации спрямо германските държавни облигации спаднаха допълнително.

Без коледни подаръци от Фед

От друга страна, търговците едва ли могат да се надяват на нови импулси от страна на централните банки през новата търговска седмица. Федералният резерв на САЩ няма да обяви нови парични инжекции през новата седмица, казва икономистът на Commerzbank Бернд Вайденщайнер. „За подновения тласък за икономическото възстановяване се разчита на финансовата политика“, пояснява той. Освен това Фед разглежда настоящата икономическа слабост като временна. С по-топлото пролетно време и началото на ваксинациите се приближава и краят на пандемията, пояснява той.

В спора за по-нататъшната държавна икономическа помощ в САЩ обаче не се забелязва пробив. „Напредъкът и неуспехите се преследват редовно“, казва портфолио мениджърът Томас Алтман от инвестиционния съветник QC Partners. „Инвеститорите вече са свикнали с това. И въпреки всичко те все още вярват в пакета от помощи“.

По отношение на икономическите данни инвеститорите обръщат внимание, наред с другото, на продажбите на дребно в САЩ в сряда. Частното потребление се счита за основата на най-голямата икономика в света. Икономическият барометър на Федералния резерв за Филаделфия ще последва в четвъртък, а водещите ранни показатели на САЩ - в петък.

От тази страна на Атлантическия океан индексът Ifo ще предостави в петък информация за настроението на германските мениджърски етажи. Два дни по-рано по план график за германският и европейският индекс на мениджърите по покупки. Те вероятно ще посочат, че досегашните ограничения заради пандемията ще имат по-малко въздействие върху икономиката, отколкото през пролетта, прогнозират борсовите посредници.

Какво ще следим през седмицата

Сряда: Европейската икономика страда от голям брой заразени с Covid-19 и свързаните с тях мерки за блокиране. Това вероятно ще се отрази и на предварителните индекси на мениджърите за покупки за еврозоната през декември. Ще има обаче и ясни индикации, че икономическият спад през четвъртото тримесечие в зоната ще бъде много по-слаб от спада през първата половина на годината. Това е така, защото европейската промишленост, включително германската в частност, се превърна във важен стълб на икономиката като цяло през четвъртото тримесечие, докато доставчиците на услуги са особено засегнати от мерките за блокиране.

еврозоната еврозоната

Сряда: Решението за лихвените проценти на Фед обещава относително малко напрежение. Необходимостта от коригиране по отношение на е твърде ниска. Твърде малко неща са се променили в макроикономическо отношение от последното решение за лихвения процент, а рисковете продължават да съществуват – заради пандемията. Промяна в програмата за закупуване на облигации би била възможна, но е малко вероятна. 

Лихви Лихви

Досега не е ясно какви изисквания трябва да бъдат изпълнени, за да има намаление на месечния обем на покупките от 120 млрд. долара. През тази седмица именно за това може да има повече насоки от страна на Фед. Членовете на FOMC може да коригират икономическите си перспективи нагоре. Ставките за ключовите лихвени проценти е малко вероятно да се променят. За първи път с прогнозите ще се публикуват и оценките за риска на членовете на FOMC.

Петък: Ако вземете настроението на анализаторите на финансовите пазари за еталон, втората вълна от инфекции няма омекотяващ ефект. Икономическите очаквания за следващите шест месеца се увеличиха значително, ситуацията се влоши едва незначително. За проучването на ifo сред компаниите в индустрията, търговията, строителството и сектора на услугите това може да се очаква поне отчасти.

ифо ифо

Докато доставчиците на търговия и услуги ще страдат от новото блокиране, индустрията и строителната индустрия до голяма степен трябва да останат пощадени. Поглеждайки напред към следващите шест месеца, надеждите за ваксините и подкрепата ще надежди и за икономиките. Като цяло от Deka Bank очакват бизнес климатът на ifo да се повиши през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още