IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния все още в "сивата зона"

Членството на двете страни в ЕС е добро за тях, но е сериозен тест за търпението на еврократите, пише Economist

21:26 | 16.03.12 г. 4
България и Румъния все още в "сивата зона"

През последните няколко хилядолетия черноморското пристанище Констанца е преживяло множество нашествия и окупации. Нито римляните, нито аварите, нито османците обаче са се сблъсквали със “Стефан чел Маре”, корабът за граничен патрул, оборудван с радар, термокамери и корабно оръдие.

“Стефан чел Маре” е финансиран с европейски средства, с които Румъния е подпомогната да отговори на изискванията за влизане в Шенгенското пространство. Някои от членовете на екипажа дори са били на специално обучение в Холандия, съобщава The Economist.

По ирония на съдбата именно Холандия поряза шенгенските амбиции и на Румъния, и на България. От Амстердам признават, че и двете страни са постигнали техническите изисквания за членството в безвизовото пространство, но основен проблем остава корупцията по границите.

Холандия продължава да настоява, че ще удържи ветото си за влизането на България и Румъния в Шенген, докато София и Букурещ не се справят с корупцията. Разочарованите българи и румънци обаче язвително коментират, че холандското правителство е обсебено от “ксенофобски луди глави”, подкрепяни дори от парламента, отбелязва изданието.

Повечето наблюдатели очакват Амстердам, София и Букурещ да постигнат споразумение по-късно през годината, вероятно през септември, точно преди изборите на Румъния. Ако се стигне до споразумение обаче, това ще бъде триумф по-скоро на нетърпението, отколкото на европейската басня за силата на трансформацията.

България и Румъния влязоха в Европейския съюз (ЕС) преди пет години и според много хора в Брюксел – твърде рано, продължава изданието. До ден днешен двете страни остават най-бедните членки на Еврообщността, с най-бавен прогрес в реформите в правосъдната система и корупцията.

Притеснени източници от Брюксел споделят, че не са очаквали тези реформи да се проточат толкова дълго. Продължава да действа и временната система за мониторинг, въведена през 2007 г. именно, за да успокои опасенията на старите членки на ЕС.

Ехото от отзивите в Брюксел обаче взе да се отразява и в Румъния, и в България. “Механизмът за сътрудничество и проверка донесе много ползи, но вече е време да обърнем страницата”, коментира Леонард Орбан, румънският министър по европейските въпроси, който беше главен преговарящ с Брюксел за членството на Румъния в ЕС.

Някои смятат, че ЕС трябва да приключи мониторинга или да започне да измерва напредъка на двете държави по различен начин. Други смятат, че усилията най-накрая са дали своите плодове. Моника Маковей, евродепутат и бивш румънски министър на правосъдието, например посочва бързия ръст на присъдите на високопоставени фигури в страната й само през последната година.

И в двете страни обаче европейските институции се ползват с изключително високо доверие, докато националните политици отнасят огромна доза ненавист, което изглежда необичайно за Европа. Докладите на Еврокомисията пък винаги заемат водещите новини.

Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
Ами мога да кажа само "Залудо стой, залудо не работи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Мани мани, ако не беше криза щях да ги натиря, прави ми впечатление, повечето българи които живеят навън, се връщат тук когато търсят някой да им направи нещо, за да е ефтино. Еми извинете така клатите местната икономика, вместо да помагате. Една дето живее в Австрия ми каза: много пари ми искаш. Аз я питах добре в Австрия колко ти излиза? Тя о там са космически цени.. Т.е. моето е по-евтино от австрийското, но пак не е достатъчно за нея. Докато ни клатят като други субекти на околовръстното, тази икономика няма да потръгне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
:) какъв е тоя клиент, какви са тия проекти на околовръстното с перспектива в Италия, не говори така, че почвам да се тревожа. поне нали е било в светлата част на денонощието :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Стига бе хора, не издържам вече!! Днес мой клиент с обект в Италия ми предлага да сме се видели на ОКОЛОВРЪСТНОТО ДА ОБСЪДИМ ПРОЕКТА!! Немога повече, дайте да прайм нещо, преврат, революция, еволюция ... каквото и да е, сигурен се, че тука има много по кадърни хора от сега управляващите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още