IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния все още в "сивата зона"

Членството на двете страни в ЕС е добро за тях, но е сериозен тест за търпението на еврократите, пише Economist

21:26 | 16.03.12 г. 4
България и Румъния все още в "сивата зона"

Странен за еврократите изглежда и фактът, че любимият еврокомисар на българите е сънародничката им Кристалина Георгиева. В много държави-членки на ЕС гражданите дори не знаят кой ги представлява в Брюксел.

Когато ЕС замрази средства за България през 2008 г., правителството загуби властта  година по-късно. В Румъния пък по-строгите закони и независимият орган за борба с корупцията с подкрепата на ЕС поряза имунитета на иначе безнаказаните политици.

ЕС продължава да има значение в България и Румъния, отчасти защото и двете страни се чувстват далеч от кризата в еврозоната. И двете държави са се сблъсквали с далеч по-извънредни ситуации в миналото си и не изпитват много съчувствие към фискалните грешници, като например Гърция, където гражданите са приблизително три пъти по-богати.

"Ние не подкрепяме страните, които нарушават правилата", казва Николай Младенов, външен министър на България.

Същевременно обаче нито една от двете държави е модел за стабилно икономическо управление. Протестите срещу икономическите мерки в Румъния докараха политическа криза и свалиха правителството, а чуждестранните инвеститори в България все повече изстиват към нея.

Фискалните позиции на София и Букурещ обаче са добри. Освен това и двете държави с готовност подписаха фискалния пакт, който поставя законови рамки на заемите.

Основната причина шенгенското членство и за България, и за Румъния да бъде отложено е, че и двете държави все още се учат да следват правилата. Ако си бяха написали домашното, и двете страни щяха от години да “плуват” в Шенген.

ЕС обаче е настроен недоверчиво. Това отчасти се дължи и на кризата с еврото. Другото опасение е, че вълна от нелегални емигранти ще залее проспериращите членки на ЕС.

Настроенията в Еврообщността отразяват и различието в политическите култури. В последно време България получава хладни оценки от Брюксел заради постоянния бандитизъм и нарушената свобода на медиите. Други обаче смятат това отношение за несправедливо, защото проблемите на най-новите членове на Евросъюза бяха известни още когато те бяха само кандидати.

В края на 90-те години стана ясно, че бившите социалистически републики се развиват на две скорости. Още тогава румънците заявиха, че се страхуват да не останат в “сивата зона” между Русия и Запада. Приемането им в НАТО и ЕС приспаха тези опасения, но с шенгенския въпрос те се възродиха.

България и Румъния като че ли гледат по-позитивно, тъй като им стига един поглед към Молдова, за да си припомнят какво е извън Еврообщността. От по-богата половина на Европа чашата изглежда сякаш е наполовина празна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
Ами мога да кажа само "Залудо стой, залудо не работи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Мани мани, ако не беше криза щях да ги натиря, прави ми впечатление, повечето българи които живеят навън, се връщат тук когато търсят някой да им направи нещо, за да е ефтино. Еми извинете така клатите местната икономика, вместо да помагате. Една дето живее в Австрия ми каза: много пари ми искаш. Аз я питах добре в Австрия колко ти излиза? Тя о там са космически цени.. Т.е. моето е по-евтино от австрийското, но пак не е достатъчно за нея. Докато ни клатят като други субекти на околовръстното, тази икономика няма да потръгне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
:) какъв е тоя клиент, какви са тия проекти на околовръстното с перспектива в Италия, не говори така, че почвам да се тревожа. поне нали е било в светлата част на денонощието :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Стига бе хора, не издържам вече!! Днес мой клиент с обект в Италия ми предлага да сме се видели на ОКОЛОВРЪСТНОТО ДА ОБСЪДИМ ПРОЕКТА!! Немога повече, дайте да прайм нещо, преврат, революция, еволюция ... каквото и да е, сигурен се, че тука има много по кадърни хора от сега управляващите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още