Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Държавите от Централна и Източна Европа поглеждат към Тайван

Има съмнения доколко малката страна може да предложи икономическа алтернатива на Китай, но разочарованието от Пекин в региона е голямо

Държавите от Централна и Източна Европа поглеждат към Тайван

Изглед към Вилнюс. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През юли литовското и тайванското външно министерство обявиха планове за откриване на фактически посолства в столиците на двете страни - Вилнюс и Тайпе.

Освен това тайванската делегация в литва ще се обозначава с името на страната – Тайван, а не с Тайпе, което е предпочитано от Китай. Това е първият подобен случай в Европа от 18 години насам, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Това се случва само месец след като Литва напусна формата 17+1, създаден от Китай през 2012 г. за насърчаване на сътрудничеството между Пекин и страните от Централна и Източна Европа.

Инициативата вероятно има за цел да изпълни предизборното обещание, дадено от премиера на Литва Ингрида Шимоните, да се „бори за свобода“ в Тайван.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис коментира, че сътрудничеството между Пекин и Литва не е донесло „почти никакви ползи“.

Литва не е единствената страна от региона на Централна и Източна Европа в засилването на дипломатическата дейност с Тайван, която вероятно ще се тълкува като враждебна от Китай.

През септември миналата година президентът на чешкия сенат Милош Вистрчил посети Тайван, което предизвика вълна от възмущение в Китай. Чехия дари и 30 хил. ваксини срещу коронавирус на острова. В отговор тайванският президент Цай Ин-уен коментира, че „това отново показва, че Тайван и Чехия са не само твърди партньори по пътя на свободата и демокрацията, но и че приятел в нужда е наистина добър приятел“.

Още по темата

Според някои анализатори последните дипломатически ходове на Чехия и Литва сигнализират за явна промяна в политиката.

„Неотдавнашното задълбочаване на отношенията между Тайван и някои държави в Централна и Източна Европа се дължи главно на оперативната промяна на вътрешната партийна политика в последните, при която някои нововъзникващи политически партии и по-младите поколения политици имат различно възприятие за международното положение и неолиберализъм в условията на глобализация, отколкото международните съюзи по време на Студената война или дори така наречената посткомунистическа епоха“, казва Тер Хсин Чън, изпълнителен директор на Центъра за Централна и Източна Европа в университета Соочоу в Тайпе.

Всъщност сътрудничеството между Централна и Източна Европа и Тайван вече не може да се счита за ново развитие. Само че естеството на отношенията между двете страни изглежда се е променило от първите дни на посткомунизма в развиващата се Европа.

Като вече утвърдена демокрация и една от така наречените икономики-тигри, Тайван пое водеща роля в посткомунистическия период в Централна и Източна Европа, като откри свои представителства в Унгария, Полша и Чехия още в средата на 90-те години. Сега няколко държави от региона на ЦИЕ са в състояние да поемат дипломатическото ръководство на отношенията между двете страни, твърди Емилиян Кавалски, преподавател по отношенията между Китай и Евразия в кампуса на Нотингамския университет в Нинбо, Китай.

Според него Тайван може да предложи жизнеспособна алтернатива на Китай - както заради възприеманите от него дипломатически, така и икономически ползи.

Икономическо разочарование


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Европа трябва да упражни по-голям натиск върху руския износ на петрол