Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Жените се превърнаха в новите врагове на държавата в Полша

Демонстрациите идват в ключов момент за правителството и опита му да поеме контрола върху всички аспекти на обществения живот

Жените се превърнаха в новите врагове на държавата в Полша

Снимка: EPA/SZYMON LABINSKI POLAND OUT

Най-влиятелният политик в Полша е свикнал да бъде обект на нападки от т. нар. от него врагове на държавата – либералните „елити“ или гей общността. Сега обаче той настрои срещу себе си и протестиращите срещу почти пълната забрана на абортите в страната.

Последното изказване на лидера на партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински подчертава това как поредната битка в културната война на Полша рискува да се превърне в най-голямата заплаха за популисткото правителство, откакто то дойде на власт преди пет години.

Демонстрациите срещу поредното затягане на и без това един от най-рестриктивните закони срещу абортите в Европа прераснаха в масов израз на неподчинение. Протестите идват в ключов момент за правителството, което се опитва да поеме контрола върху всички аспекти на обществения живот в името на обикновените поляци и традиционните католически ценности, посочва Bloomberg.

Още по темата

Повод се превърна решението от 22 октомври на Конституционния трибунал в страната – панел, чийто членове са предимно партийни кандидатури, по дело, заведено от депутати на „Право и справедливост“ и техни съюзници. Според народните представители абортите са противоконституционни дори когато плодът няма шанс да оцелее извън утробата на майката.

Според активисти продължаването на такава бременност е равностойно на „мъчение“. Тълпи предимно от жени излязоха по улиците със скандирания срещу правителството и плакати с надписи като „Достатъчно“, „Адът на жените“ и „Това е война“. В сряда жени от цялата страна излязоха в еднодневна стачка и се проведоха над 400 демонстрации, в които участваха близо половин милион души.

Снимка: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT

За 71-годишния Качински протестиращите са „нихилисти“, а по държавната телевизия те бяха определени като „леви фашисти“ и „брадати жени“. Качински също така призова своите привърженици да спират всички протестиращи, атакуващи под една или друга форма религиозни сгради, след като миналата седмица имаше възпрепятствани религиозни служби и графити по храмове в страната. „Тази атака цели унищожението на Полша“, заяви във видео обръщение Качински, който се върна в управлението като вицепремиер по-рано този месец.

Решението за абортите на практика слага край на политическото примирие по въпроса от последните три десетилетия. То би могло да остави трайна политическа следа на фона на пика на коронавирусната епидемия.

Още по темата

Според правителството решението на съда е независимо. Времето му на случване обаче може да помогне за засилването на подкрепата за управляващите за сметка на някои по-консервативни политически сили. Подкрепата за  „Право и справедливост“ намалява до 26% - най-ниската от 2015 г., като в началото на месеца бе на ниво от 36%, показват данни на агенция Kantar.

Протестите на свой ред дават на властите възможност за прехвърляне на вината за новия пик в коронавирусните инфекции, които се увеличават с един от най-бързите темпове в Европа, а болниците в страната са на ръба на възможностите си. Държавната телевизия обяви в четвъртък, че над протестиращите се носи „вирусен облак“, а опозицията „застрашава полските животи“, като окуражава недоволството.

Основното предизвикателство пред Качински и неговата партия е някак да гарантира, че протестите постепенно ще отслабнат. Главният прокурор на Полша е наредил да бъдат повдигнати обвинения на организаторите за застрашаване на общественото здраве – престъпление, което се наказва с до 8 години затвор.

Недоволството обаче може да се окаже още по-голям проблем, тъй като влошаващото се състояние на икономиката заплашва ключови обещания за социални разходи, които крепяха подкрепата за правителството, посочва Алекс Щербяк, професор по политология от Университета в Съсекс, Англия. По думите му използването на мотива със заплахата срещу църквите е начин да се смени темата. „Съчетанието на случващите се събития в момента може да се окаже много значимо“, смята той

През седмицата в столицата Варшава сините полицейски светлини контрастираха на червените факли, носени от протестиращите. Напрежението бе най-голямо край църквите, като някои бяха обграждани от два кръга на защита – първият от доброволци, а вторият - от полицаи с щитове.

Снимка: EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

След призивите на Качински радикална група с емблема в нацистки стил обяви, че организира „национални бригади“, съставени от „политически войници, готови да защитят националните и католическите ценности чрез директни действия“. Ден по-късно вече имаше атаки срещу протестиращи в градове като Варшава, Познан и Бялисток.

„Истинският проблем пред „Право и справедливост“ ще е да загубят контрол върху това“, смята Щербяк. „Много е трудно да се разбере някъде ще тръгнат нещата“, допълва той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
ЕС трябва да защити дигиталния си суверенитет