Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как 70-те години променят американската икономика

В основата е цената на енергията, което е урок за бъдещето

Как 70-те години променят американската икономика

Врътването на петролното кранче от арабите променя играта. Снимка: Bloomberg

Икономиката на САЩ претърпява коренна промяна в началото на 70-те години. Причината за нея все още е неизяснена напълно. Но може да се предположи, че промените в енергийните технологии имат нещо общо - с важни уроци за нашето икономическо бъдеще, пише Ноа Смит за Bloomberg.

Нов уебсайт, наречен „WTF Happened In 1971?“, привлича все по-голямо внимание. Сайтът е невероятно прост - огромна поредица от графики, показващи как икономическите данни са се променили драстично в началото на 70-те години. Например, реалните заплати са нараствали постоянно през 60-те, но са спаднали рязко след 1973 г.

Част от това вероятно се e дължало на факта, че ръстът на производителността, един от двигателите зад вдигането на заплатите, се е забавил по това време. Но производителността и заплащането като цяло са излезли от синхрон, дори при включването на обезщетения за работниците като здравните осигуровки.

Редица други промени са последвали около 1980 г. - нарастващо неравенство, повишаващ се бюджетен дефицит, набъбващ търговски дефицит, спадащи лихви по спестяванията и т.н. Те често се отдават на икономическата политика на президента Роналд Рейгън. Но някои от тях, включително търговския и бюджетния дефицити, загатват десетилетие по-рано.

И така, какво се е случило в началото на 70-те, за да предизвика толкова голяма и трайна структурна промяна в американската икономика? Един предполагаемо обяснение е петролният шок от 1973 г. Коалиция от арабски държави, гневна от подкрепата на Запада за Израел по време на военен конфликт, налага петролно ембарго, изстрелвайки дотогава много стабилните цени на петрола.

Петролната криза се подозира за забавянето на производителността, което започва в началото на 70-те и приключва в средата на 90-те. Нобеловият лауреат за икономика Уилиъм Нордхаус установява през 2004 г., че петролоемките отрасли отговарят за две трети от това забавяне.

Още по-фундаментално, петролният шок вероятно е повлиял на иновациите, генерирани от учени и компании. Кризата не се е изразявала само в пооскъпване на петрола. Тя е означавала, че иноваторите вече не могат да разчитат, че евтината и лесно преносима енергия ще бъде достъпна завинаги.

Петролът е представлявал голямо подобрение спрямо въглищата. Той се е извличал и транспортирал много по-евтино, и е имал по-висока енергийна плътност. Това е позволило голямо и бързо развитие на транспортните технологии - самолети, автомобили с вътрешно горене и т.н.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 1 година
И какво ще стане с доларът ако се премине на други енергоизточници?
1
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Я да се сетим кога долара вече не е вързян за златото??? Всичките тия тъпотии в статията за просто смешни.

Още от Анализи
Инфлацията винаги наказва американската левица