IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да направи Индия, за да пребори бедността?

Разкриване на нови работни места, увеличаване на производителността в селското стопанство и на социалните разходи са част от решенията, според McKinsey

13:09 | 23.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Какво трябва да направи Индия, за да пребори бедността?

Индия може да постигне икономически растеж от средно 7,8% на година и да изкорени бедността чрез реформи, които да стимулират създаването на работни места в секторите, различни от селското стопанство, но трябва и да увеличи производителността в този сектор, четем в доклад на McKinsey Global Institute, цитиран от CNBC.

Индийската икономика, която е третата най-голяма в Азия след тези на Китай и Япония, се разшири с 4,5% през фискалната 2012-2013 г. Темпът на растеж обаче се забави в сравнение с отчетеното година по-рано повишение от 6,7%.

Мудният икономически ръст, високата инфлация и липсата на желание за извършване на реформи в дългосрочен план се отразиха негативно на привлекателността на местните активи през последната година. Това постави Индия сред „Петте крехки икономики“ - категорията развиващи се пазари, които се определят като най-уязвими от свиването на монетарните стимули на Федералния резерв на САЩ.

В доклада си анализаторите на McKinsey Global Institute разглеждат размера на потреблението, което един индивид извършва, за да може да посреща основните си нужди – от храна, питейна вода и подслон, хигиена и достъп до здравеопазване.

56% от населението на Индия не успява да покрива тези основни нужди. Около 680 млн. индийци живеят под определения от McKinsey Global Institute праг на абсолютна бедност. Това е 2,5 пъти повече от 270-те милиона, които живеят под признатата линия на бедност. Без конкретни реформи до 2022 г. повече от една трета от населението на страната ще бъде под прага на абсолютната бедност. Населението на Индия е около 1,2 млрд. души.

От организацията призовават за спешни реформи в четири ключови сектора. Първата касае разкриването на нови работни места.

Индия се нуждае от реформи, които да освободят потенциал в икономиката, който да създаде 115 млн. работни позиции в секторите, различни от селското стопанство. Това ще спомогне за абсорбирането на очаквания прираст от 69 млн. души в активна работна възраст, ще увеличи заетостта с 2 до 3 процентни пункта и ще намали дела на работните позиции в сектора на селското стопанство от 49% от общата заетост, колкото бе през 2012 г., до 37% през 2022 г.

Втората област, към която Индия трябва да се фокусира, е повишаването на производителността в селското стопанство. Според консултантската фирма увеличаването на инвестициите в селскостопанска инфраструктура и в областта на изследванията до 2022 г. може да покачи средния добив от хектар площ до 4 тона от 2,3 тона, колкото бе през 2012 г.

Трябва да се увеличат разходите за основните услуги и те да станат по-ефективни. Това са последните две области, нуждаещи се от промяна. Според McKinsey Global Institute публичните разходи за социални услуги до 2022 г. трябва да се удвоят – от 118 млрд. долара през 2012 г. до 226 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още