IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи ли възстановяването на икономиката на Индия?

Последните разочароващи икономически данни пораждат съмнения за устойчивото възстановяване на третата по големина икономика в Азия

08:51 | 14.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Приключи ли възстановяването на икономиката на Индия?

По всичко личи, че в началото на 2014 г. Индия не се радва на особено силен попътен вятър. Ако последните разочароващи икономически данни са всичко, за което можем да се хванем, то те пораждат съмнения относно устойчивото възстановяване на третата по големина икономика в Азия, пише CNBC. 

През ноември промишленото производство се сви неочаквано за втори последователен месец. Понижението бе с 2,1% на годишна база, отразявайки рецесията в този сектор. По същото време прираста на износа, който излъчва позитивни сигнали през последните месеци, през декември се забави до 3,5%. Спадът е още по-рязък, ако сравним износа с августовския, когато бе 13%.

Индийската икономика започна слабо възстановяване в периода юли-септември, когато се разшири с 4,8% - с малко повече от растежа от 4,7%, отчетен през предходните три месеца. Данните за изменението на брутният вътрешен продукт (БВП) за последното тримесечие на 2013 г. ще бъдат публикувани на 28 февруари.

Последните данни преувеличават забавянето на растежа. Така смята главният икономист за Индия в Nomura Сонал Варма, правейки препратка към данните за промишленото производство, които са били изкривени заради по-малкото работни дни през периода.

„Забавянето в промишления сектор е близо до своя край“, казва Варма. Той очаква в близко бъдеще растежът да остане устойчив в рамките на 4,5-5%. По-голямото търсене в сектора на селското стопанство и по-голямото външно търсене ще компенсират предстоящите съкращения на разходите, тъй като правителството се опитва да покрие амбициозната цел за размер на дефицита от 4,8% като дял от БВП.

Друг двигател за растежа ще бъде съживяването на инвестиционната активност в сектори като енергетика, телекомуникации и инфраструктура – както пътищна, така и пристанищна.

Или поне така смята главният икономист на Deutsche Bank за Азия Таймур Баиг. През 2013 г. Комисията по инвестиции към правителството е одобрила голям брой проекти на обща стойност 64 млрд. долара. Според експертът икономиката ще усети въздействието им от тази година нататък.

Според Баиг анемичния промишлен сектор плюс евентуален спад в цените на хранителните продукти през декември може да накара Централната банка на Индия през януари да си почине от цикъла на затягане на монтерната политика. Това от своя страна е добре дошло за растежа.

От септември до момента финансовата институция е повишила два пъти основния лихвен процент в опит да се пребори с упорития ценови натиск върху икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още