IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия изненада, като не вдигна основната лихва

Икономиката все още не е усетила ефектите от предишните повишения на лихвите, коментира икономист

10:33 | 18.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия изненада, като не вдигна основната лихва

Централната банка на Индия остави основния лихвен процент без промяна – на 7,75% - противно на очакванията. Действието на финансовата институция веднага породи спекулации, че цикълът на повишения на лихвите може би е свършил, пише CNBC.

Анализаторите очакваха банката да увеличи основния лихвен процент с 25 процентни пункта, след като през ноември инфлацията в Индия се ускори до 7,5%.

Но въпреки това бездействието може да означава и че фокусът на централната банка остава върху икономическия растеж.

„Като гледаме напред, очакваме лихвите да останат без промяна за известно време. Икономиката все още не е усетила ефектите от предишните повишения на лихвите“, коментира икономистът в Capital Economics Даниел Мартин.

„Като имаме предвид, че икономическото възстановяване все още е крехко, смятаме, че Централната банка на Индия ще бъде търпелива що се отнася до инфлацията. Ако тя започне да се понижава в началото на следващата година, едва ли ще сме свидетели на други повишения на лихвите.“

Стабилизирането на курса на рупията и понижаващите се в световен мащаб цени на суровините трябва да смекчат инфлацията, породена от вноса, коментира още Мартин.

Въпреки че не промениха нищо, централните банкери заявиха, че ще следят инфлацията и ще действат, ако се наложи. Те ще следят и финансовото въздействие на всяко решение на Федералния резерв на САЩ за намаляване на обема на неговата масивна програма за изкупуване на облигации. Централната банка на САЩ ще обяви решението за курса  на своята парична политика довечера.

Водещият борсов индекс в Индия SENSEX се покачи с около процент след обявяването на решението. Сесията в сряда за него приключи с ръст от 1,26% до 20 871,07 пункта. Рупията поскъпна с 0,3 на сто до 61,8 за долар след новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още