IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските валути ще затвърдят низходящия тренд през 2014 г.

Затягането на паричната политика в САЩ ще засегне не само страните с търговски дефицити в региона

09:53 | 10.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските валути ще затвърдят низходящия тренд през 2014 г.

Слабостта на азиатските валути през тази година на фона на свиването на стимулите в САЩ вероятно ще бъде по-силна и излизаща извън рамките на страните с много големи дефицити по текущата сметка, смятат валутните стратези.

Макропоказателите на САЩ от последните месеци показват, че най-голямата икономика в света е в по-добра форма, отколкото финансовите пазари са очаквали. Това даде възможност на централните банкери да започват дълго обещаваното понижаване на покупките си на облигации от началото на 2014 г.

Първите дни на 2014 г. показват, че засегнати от корекцията на американските политики може да не са само индонезийската и индийската рупии – валутите на двете страни с най-големи търговски дефицити в района.

В четвъртък сингапурският долар достигна най-ниското си ниво в последните четири месеца при 1,2738 за щатски долар. По-рано през седмицата филипинското песо потъна до най-ниското си равнище от повече от три години при около 44,85 за долар. Малайзийският рингит пък през миналата седмица удари 4-месечно дъно.

Същевременно индонезийската рупия запазва позиции в близост до 5-годишното дъно, което бе достигнато през декември при равнище от около 12 278 за долар. Валутата на Индия от своя страна е относително стабилна през последните седмици, колебаейки се около равнище от 62 за долар. Тя успя да добави около 10 на сто от историческото дъно, ударено през август.

"Котировката на долара спрямо филипинското песо може да изкачи нови върхове, кoeто се отнася и за тази спрямо рингита. Малайзия и Филипините имат излишъци по текущата сметка, така че тук въпросът не опира до дефицита", коментира пред CNBC Ричард Йеценга, ръководител на проучванията на световните пазари в ANZ.

"Тук въпросът е кой в нововъзникващите пазари е уязвим към по-високите лихвени проценти. До голяма степен това засяга всички", добави той.

Засилването на американските пари ще бъде ключовата тема за годината, посочиха в анализ на азиатските пазари за 2014 г. експертите от HSBC.

"Много от азиатските валути ще бъдат изложени на периоди от по-висока волатилност през 2014 г. Това означава, че пазарите е възможно да са изправени пред низходящ натиск", посочиха анализаторите.

Те очакват китайския юан, южнокорейския вон и тайванския долар да се справят по-добре, отколкото конкурентите им в региона – тайландския бат и малайзийския рингит, индийската и индонезийската рупии. Най-голям натиск обаче ще претърпят сингапурският долар и филипинското песо.

Според очакванията на HSBC в края на годината рингитът ще достигне 3,33 за долар, което означава спад от около 2 на сто от текущите нива. Подобен спад ще се наблюдава и при рупията, която ще се търгува на ниво от около 12 500 до края на годината.

Повече за азиаския пазар може да видите в коментара на Нейра Чехич!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още