IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е най-добрият град за живеене според EIU

Шест от десетте най-добри за живеене градове в света са в Австралия и Канада

13:17 | 18.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нестабилността и опасенията от тероризъм са направили живота по-голямо предизвикателство в много от водещите световни градове през изминалата година, показва анализ на  Economist Intelligence Unit, цитиран от CNBC.

Условията в 29 големи града са се влошили, твърди EIU в публикуваната в петък годишна класация за най-добрите места за живеене. 

Тридесет фактора, свързани със здравеопазването, безопасността, образованието, околната среда, културата и инфраструктурата са анализирани с помощта на данни и проучвания.   

Продължаващото отслабване на глобалните резултати по отношение на стабилността е още по-видно заради редицата нашумели инциденти, при които не се виждат никакви признаци на забавяне през последните години.

Жестоките актове на тероризъм са факт в много страни, включително в Турция, Австралия, Бангладеш, Пакистан, Франция, Белгия и САЩ. Това бе година, безспорно белязана от тероризма. Макар и терористичните актове да не са ново явление, тяхната честота и разпространение се увеличават значително и са още по-видни през изминалата година. Тероризмът се усложнява и от различни вълнения, в по-крайни случаи от граждански войни в някои страни. Либия, Сирия, Ирак и Украйна остават сцена на сериозни въоръжени конфликти, а в редица други държави, като Нигерия, продължават да се бият бунтовнически групировки. Междувременно дори относително стабилни държави като САЩ станаха свидетели на граждански вълнения, свързани с движението Black Lives Matter, който разглежда големия брой смъртни случаи на чернокожи в полицейския арест.

Светът също така стана свидетел на повишени дипломатически напрежения между страните, което се отразява негативно над стабилността. Непоклатимата позиция на Русия в украинския конфликт и Близкия изток, китайската дипломатическа агресивност в Южнокитайско море, както и напрежението между Индия и Пакистан заради спорния регион Кашмир са само няколко примера. В резултат на това не е изненадващо, че свиването на резултатите за стабилност се отчита в целия свят, се казва в анализа.

Австралия и Канада продължават да доминират в ТОП 10 на най-добрите за живеене градове, като шест от десетте най-добри за живеене градове в света са в тези две страни

Австралийският град Мелбърн оглавява за шеста поредна година класацията, в която са включени 140 града, следван от Виена. 

На трето място е Ванкувър (Канада), следван от Торонто (Канада), Калгари (Канада), Аделаида (Австралия), Пърт (Австралия), Оклънд (Нова Зеландия), Хелзинки (Финландия), Хамбург (Германия).

Градовете са класирани по категории, включващи сигурност, здравеопазване, околна среда, образование и инфраструктура, но разходите за живот не са взети предвид. 

Според доклада най-добрите градове са средно големи в по-богати страни със сравнително ниска гъстота на населението, където има възможност за активен отдих без да има високи равнища на престъпност или пренатоварена инфраструктура, допълва DPA.

Сидни е изпаднал от първата десетка заради предполагаемата заплаха от тероризъм и вече е на 11-о място.
Според изследването американските градове минават надолу в класацията през последните месеци, като отчасти това се дължи на протестите, свързани с трагичните инциденти с чернокожи.

В доклада се отбелязва още, че световните бизнес центрове като Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио може да се смятат за престижни финансови и бизнес средища с богати възможности за отдих, но тези градове също така са засегнати от по-високи равнища на престъпност, задръствания и проблеми с градския транспорт.

Най-лошите за живот градове според класацията на EIU са Дамаск (Сирия), Триполи (Либия), Лагос (Нигерия), Дака (Бангладеш) и Порт Морсби (Папуа-Нова Гвинея).

Заради последиците от гражданските войни в Близкия Изток, заплахите от световния тероризъм, гражданските протести и териториалните спорове в азиатски води, много градове отчитат спад на точките си в класацията, отбелязва CNBC.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още