Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кои страни успяват да се борят ефективно с коронавируса?

Доверието в политиците е от значение в момент, когато гражданите са заляти от новини и противоречиви послания

Кои страни успяват да се борят ефективно с коронавируса?

Снимка: Natan Laine/Bloomberg

Осем месеца след като беше обявена глобална спешна здравна ситуация, се забелязва, че страните по света постигат различни резултати в борбата си с пандемията. Резултатите се ръководят от фактори, както в, така и извън контрола на отделните страни, като обаче се наблюдават и някои общи неща, пише Bloomberg в свой анализ.

Подготовката помага

Въпреки че страните са възприели различни стратегии, то те все пак се свеждат до установяване кой е заразен (тестване и проследяване) и минимизиране на риска от разпространение на вируса (изолиране, поставяне под карантина и предприемане на други превантивни мерки). В началото най-ефективно реагираха тези, които са научили трудните уроци от разпространението на острия респираторен синдром SARS през 2003 г. – той, както и най-новия коронавирус, произхождат от Китай.

Тайван например успя да спре предаването на коронавирусната инфекция на местно ниво през април, като въведе ранен здравен скрининг, заедно със задълбочени тестове и проследяване на контактите. В помощ беше и това, че в много азиатски държави използването на медицински маски стана широко разпространено след избухването на SARS.

Ранното тестване е от първостепенно значение

Още по темата

Страните, които бързо въведоха тестове и проследяване през януари - включително Южна Корея и Германия - ограничиха ранните вълни на пандемията. Тестването позволи на политиците да реагират бързо на нарастващата заплаха и убедиха хората в опасността. Ползата от това ранно действие изглежда дълготрайна. Въпреки че и двете страни отново се сблъскаха с нарастващ брой на случаите в края на лятото, изглежда, че те са понижили нивата на вируса до толкова ниски нива през предходните месеци, че до момента са в състояние да се справят спокойно със ситуацията.

За разлика от тях, САЩ и Великобритания бяха смятани от някои експерти само преди година за най-подготвените страни на планетата за пандемия. Нито една от тях не успя обаче да въведе достатъчно високо ниво на тестване в началото, позволявайки на вируса да се разпространи до голяма степен неконтролирано, подкопавайки вярата на някои хора в здравните служители и довеждайки до едни от най-високите нива на смъртност заради Covid на глава от населението в света.

Подкрепа от страна на географското разположение

Островните държави като Исландия и Нова Зеландия успяха да сведат новите потвърдени случаи до минимум, като забраниха туристическите посещения и се изолираха напълно. Географските характеристики също така могат и да създадат предизвикателства. Когато Китай започна да отваря икономиката си през април и май, той трябваше да вземе специални предпазни мерки, за да предотврати разпространението на случаите по границите си със Северна Корея и Русия. В Европа много трансгранични пътувания причиниха първоначалните огнища в много страни и се превърнаха в голямо главоболие за политиците по време на летния ваканционен сезон.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Хайде Мексико се премести в Латинска Америка.....D:
1
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Откакто отвориха училищата, новите случаи бързо растат. Още от грипните епидемии се знаеше, че децата са основният разпространител на вируси. Те са безотговорни, не спазват хигиена и се врат навсякъде. Правилното решение е училищата да се затворят, което обаче няма да бъде направено по политически причини. Не трябвало да пропускат часове... Че колко по-глyпави могат да станат?

Още от Анализи
Пекин ще стимулира иновациите, за да надгради стратегията Made in China 2025