IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои страни успяват да се борят ефективно с коронавируса?

Доверието в политиците е от значение в момент, когато гражданите са заляти от новини и противоречиви послания

11:10 | 27.09.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Natan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Natan Laine/Bloomberg

Тактиката със "силната ръка" работи

В анализ от март политологът София Фенър направи заключение, че както авторитарните режими, така и демокрациите могат да постигнат добри резултати - решаващите фактори са дали страните имат значителна физическа инфраструктура, надеждни държавни служители и лидери, които реагират бързо и проактивно.

Китай предизвика известно учудване в световен мащаб, когато заключи десетки милиони хора през януари, за да задържи разпространението на вируса. Усилието проработи и скоро беше приложено и от страни на други континенти. Когато Китай се отвори отново, страната отново изненада - с мерки, които повечето държави досега смятаха за твърде натрапчиви. Например властите използваха данни от правителствени служби, телефонни оператори и историята на пътуванията на гражданите, за да  определят нивото им на риск, което определя и тяхната свобода на движение. До лятото тези мерки бяха толкова ефективни, че Ухан, където започна пандемията, отчете само няколко случая от май и много хора смятаха, че прилагането на подобни мерки вече не е необходимо.

По-меките подходи също могат да работят

По-леките ограничителните мерки също успяха. Япония потисна две вълни на вируса без задължителни ограничителни мерки. Вместо това в страна, в която социалната дистанция по принцип не е голяма, обществените комуникационни кампании съветваха гражданите да избягват ситуации, които най-вероятно ще създадат клъстери.

Благодарение на успешната си програма за ранно тестване заедно с доброто проследяване на контактите Германия имаше сравнително толерантни ограничителни мерки за разлика от много от съседите си.

Доверието в правителството помага

Доверието в политиците е от значение в момент, когато гражданите са заляти от новини, научни изследвания (някои от тях лоши) и често противоречиви послания. Страните с по-ниско доверие във властите са особено уязвими за конспиративни теории, които някои коментатори започнаха да наричат „инфодемия“.

Недоверието към правителството в Иран, след като излъга, за да прикрие погрешното сваляне на цивилен самолет на 8 януари, накара гражданите да игнорират указанията да не пътуват по време на Персийската Нова година в края на март. В САЩ тълпи се събраха в столиците на щатите, протестирайки срещу ограничителните мерки на правителството и настоявайки за отваряне на икономиката.

В Латинска Америка двете най-населени страни, Бразилия и Мексико, видяха едни от най-високите нива на смъртност, след като лидерите подцениха рисковете, докато в други държави властите, работещи за ограничаване на вируса, се бореха срещу скептицизма към правителствените мерки.

Още новини можете да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Хайде Мексико се премести в Латинска Америка.....D:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Откакто отвориха училищата, новите случаи бързо растат. Още от грипните епидемии се знаеше, че децата са основният разпространител на вируси. Те са безотговорни, не спазват хигиена и се врат навсякъде. Правилното решение е училищата да се затворят, което обаче няма да бъде направено по политически причини. Не трябвало да пропускат часове... Че колко по-глyпави могат да станат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още