IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мизерното поведение на люксембургския шоумен

Обиди ли премиерът на Люксембург Ксавие Бетел британския премиер и Великобритания като цяло?

19:50 | 17.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Соло пресконференцията на Ксавие Бетел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Соло пресконференцията на Ксавие Бетел. Снимка: Ройтерс

Тържествената единична пресконференция на премиера на Люксембург Ксавие Бетел след разговора му с британския премиер Борис Джонсън предизвика остри критики във Великобритания. „Люксембург се подиграва на Джонсън", озаглави статията си консервативният всекидневник Daily Telegraph във вторник. Отдолу е поместена снимка на Бетел, който подигравателно сочи към празния пулт до себе си.

Джонсън своевременно отмени участието си в съвместната пресконференция в понеделник в Люксембург, след като няколко десетки британски демонстранти започнаха да крещят в рамките на появата им „Спрете преврата!“ и „Спасете ни!“. Докато Джонсън напускаше мястото на конференцията, Бетел продължи изказването си сам. Той разкритикува Brexit и за това бе поздравен от демонстрантите с аплодисменти и викове.

Във Великобритания поведението на Бетел предизвика възмущение. „Вместо да премести пресконференцията вътре, както изискват благоприличието и учтивостта , Ксавие Бетел се възползва от възможността да унижи Борис и да дискредитира Великобритания", коментира таблоидът The Sun.

Привържениците на Brexit в страната видяха в това поведение потвърждение на позицията си. „Нищо чудно, че Великобритания гласува да се откаже от ЕС“, озаглави материала си таблоидът Daily Express. Лидерът на „мъничкото данъчно убежище Люксембург“ бе обидил Джонсън със своето анти-Brexit излияние. И Sun коментира, че всяка поява от този вид вкарва все повече гласоподаватели в обятията на Джонсън и „доказва, че решението за напускане на ЕС е било правилното“.

Telegraph и Times писаха, че Джонсън е бил примамен в „засада“. И двете медии са единодушни, че пресконференцията е можела да бъде преместена вътре - далеч от протестния шум. Бетел обаче отхвърли тази възможност, като заяви, че вътре няма достатъчно място за всички журналисти и че никой не иска да изключва никого.

Обяснението му обаче не е прието от всички. „Всеки нормален наблюдател ще бъде шокиран от нарушаването на протокола и умишлено провокативния жест", написа в Twitter консерваторът Даниел Ханън, един от водещите противници на ЕС от десетилетия. Бетел провежда анти-Brexit демонстрация вместо пресконференция, твърди той. Подобни „дребни“ жестове са накарали Великобритания да се отклони от ЕС, добавя Ханън.

Бетел дори успя да направи немислимото – да обедини поне за момент разединените тори. Представители на всички лагери по отношение на Brexit при консерваторите осъдиха пресконференцията.

„Много мизерно поведение на люксембургския шоумен", написа в Twitter депутатът Никълъс Соумс. Внукът на Уинстън Чърчил беше един от 21-те европейски бунтовници, които Джонсън наскоро „нокаутира“ от фракцията. Но сега скочи в подкрепа на премиера: „Борис Джонсън е прав да не иска да го правят на идиот".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
цитирам един абзац от изказването на Ксавие Бетел пък всеки сам за себе си да си прави заключения :"Не ни обвинявайте, че се забъркахте в ситуация, от която не знаете как да излезете. Не ние решихме да организираме Брекзит. Това беше едностранно решение на британското правителство. Трябва да приемем резултата. Сега обаче британското правителство няма да реши по едностранен начин бъдещите отношения с ЕС", продължи Бетел, цитиран от ЕurActiv.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 15
Императорът
преди 4 години
Той пък Рошавия щото е много убав !!! Ужасяващо е, че западноевропейските държави масово са оглавявани от психопати, простаци, изкълченяци, яловици - въобще от *** - затова и Европа пропада. Вижте от друга страна Орбан, Вова, шефката на Хърватия, Доналд дори, че и Главния китайски човек ако щете - то разлика от земята до небето !!! Пред западноевроГейските малoyмници дори нашият Картофоглав ми изглежда читав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още